La ÅŸedinÅ£a consiliului coordonator al proiectului „MigraÅ£ie ÅŸi dezvoltare locală" (MiDL) s-au discutat realizările, dar ÅŸi activităţile planificate pînă la finele anului în curs. Întrunirea a fost prezidată de Valentin Guznac, Secretar General adjunct al Guvernului Republicii Moldova.
Valentin Guznac a informat membrii Consiliului despre măsurile întreprinse pentru impulsionarea continuării reformelor pe segmentul administraÈ›iei publice centrale È™i locale ÅŸi a reiterat că acÅ£iunile proiectului se înscriu perfect în cadrul reformelor operate la momentul actual. „Mă bucur să văd că într-o perioadă de timp relativ scurtă, Dumneavoastră aÈ›i reuÈ™it la nivel local să mobilizaÈ›i un număr impunător de migranÈ›i, de băștinaÈ™i È™i deja sunt vizibile o serie de activități concrete în localitățile È›intă, dar È™i în altele din È›ară. Mai mult decît atît, aÈ™ spune că prin iniÈ›iativele foarte frumoase È™i inspirate din cadrul Proiectului MiDl aÈ›i reuÈ™iÈ›i să daÈ›i o nouă culoare È™i viață localităților din Moldova. Am participat personal la multe discuÈ›ii, întîlniri cu locuitorii satelor È™i oraÈ™elor, în cadrul cărora am fost plăcut suprins să aud cuvinte frumoase de recunoÈ™tință È™i mulÈ›umiri pentru activități cu participarea primăriilor È™i migranÈ›ilor, mobilizaÈ›i datorită acelor îndrumări, pe care le-au primit autoritățile locale de la echipa Proiectului".
Olesea Cazacu, manager al proiectului MiDL a menÅ£ionat că pe parcursul celor 9 luni de implementare a proiectului, au fost momente favorabile, dar ÅŸi provocări. Toate generând o mai bună înÅ£elegere ÅŸi abordare a acestui domeniu nou de intervenÅ£ie. „În cadrul proiectului sunt două obiective majore la care contribuim. Primul este cel ce Å£ine de politici în domeniul ocupării forÅ£ei de muncă, în special pe dimensiunea de migraÅ£ie. Cel de al doilea vizează autorităţile locale pe care proiectul le are în calitate de parteneri ÅŸi care au cunoÅŸtinÅ£ele ÅŸi abilităţile necesare ca să implice migranÅ£ii în dezvoltarea locală. În această perioadă am reuÅŸit să asigurăm parteneriate strategice cu instituÅ£iile de resort: Ministerul Muncii ProtecÅ£iei Sociale ÅŸi famileiei, Biroul pentru RelaÅ£ii cu Diaspora, Congresul Autorităţilor Locale din Moldova; agenÅ£iile ÅŸi organizaÅ£iile internaÅ£ionale - ILO, OIM. Pe de altă parte, 25 de comunităţi ÅŸi-au aprobat angajamentul în mod oficial ÅŸi participă la proiect prin a crea modele prin care să poată fi implicaÅ£i migranÅ£ii în dezvoltarea localităţilor de baÅŸtină. Toate acestea, pentru a servi drept imbold pentru alte autorităţi locale să folosească migraÅ£ia ca oportunitate de dezvoltare locală".
Zinaida Adam, managerul componentei politici în cadrul MiDL a menÅ£ionat că unul din cele mai importante rezultate obÅ£inute este susÈ›inerea MMPSF È™i a grupului de lucru inter-ministerial la definirea politicii naÈ›ionale de ocupare pe termen lung care, este sensibilă la aspecte de gen, grupuri vulnerabile, migraÈ›ie, din perspectivă naÅ£ională dar ÅŸi locală. În acelaÈ™i timp, "ne propunem să ajutăm AgenÅ£iile Teritoriale de Ocupare a ForÅ£ei de Muncă (ATOFM) să devină o primă sursă de referire pentru migranÅ£ii reveniÈ›i, motiv pentru care am demarat, consolidarea capacităților, prin instruiri È™i asistență la locul de muncă pentru acestea, pe dimensiunea angajării în cîmpul muncii din perspectiva migraÅ£iei. În acest sens, de asemenea, sprijinim ANOFM în aplicarea unor metode inovative de evaluare a propriilor procese È™i servicii".
Prezenţi la discuţii, reprezentanţi ai Ministerului Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF) au apreciat conlucrarea cu proiectul MiDL asupra proiectului Strategiei privind Politicile de Ocupare a Forței de Muncă și a Matricei de Acțiuni pentru 2017-2021.
Printre principalele rezultate obÅ£inute în cadrul proiectului la nivel local pentru perioada menÅ£ionată este schimbarea abordării, una inovativă, a autorităţilor locale faţă de circa 30 la sută din populaÅ£ia activă care este plecată din localităţi. „În această perioadă relativ scurtă de la demararea proiectului, a fost stimulată conÈ™tientizarea È™i schimbarea abordării autorităţilor locale faţă de migranÈ›i. Or, acestia sunt cetățeni, care, fiind implicaÅ£i, pot contribui la dezvoltarea localităţii. Pentru prima dată în Moldova a fost realizată organizarea teritorială a Diasporei în bază de AsociaÈ›ii de Originari. Astfel, cele 25 de asociaÅ£ii de băştinaÅŸi sunt active, au implementat mici proiecte la nivel local ÅŸi acum sunt pregătite să demareze procese de finanÅ£are ÅŸi implementare a unor proiecte mari de dezvoltare a localităţilor de origine", a menÅ£ionat Ghenadie Ivascenco, coordonator componenta servicii locale MiDL.
Partenerii de dezvoltare ai Guvernului RM în cadrul MiDL - PNUD ÅŸi AgenÈ›ia ElveÈ›iană pentru Dezvoltare È™i Cooperare (SDC) au apreciat faptul că în procesul de lucru s-a Å£inut cont de aspecte care asigură durabilitatea iniÅ£iativelor demarate în cadrul proiectului, precum ÅŸi faptul că mai multe primării din Å£ară se adresează în dorinÅ£a de a replica modelele demarate în cele 25 localităţi beneficiare ale proiectului MiDL.
Membrii Consiliului au fost de părerea că în perioada de raportare proiectul a marcat rezultate bune privind atingerea obiectivului său principal, în conformitate cu prioritățile Guvernului Republicii Moldova.
Cei prezenÅ£i au stabilit pentru anul în curs priorităţi pentru activitatea MiDL, printre care: asistarea MMPSF la promovarea proiectului Strategii NaÈ›ionale de Ocupare a ForÈ›ei de Muncă È™i a Matricei de AcÈ›iuni pentru anii 2017-2021 pentru aprobare finală, precum È™i sporirea capacităților a 25 APL în planificarea dezvoltării locale cu implicarea migranÈ›ilor printr-o comunicare sistematică È™i eficientă cu cetățenii, asigurând transparenÈ›a procesului decizional local.
Proiectul „MigraÈ›ie È™i Dezvoltare Locală" este implementat de Cancelaria de Stat cu suportul Programului NaÈ›iunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Moldova, cu susÅ£inerea financiară a AgenÈ›iei ElveÈ›iene pentru Dezvoltare È™i Cooperare (SDC) în Moldova.