Descentralizare şi autonomie locală
Ascunde / Vizualizeaza antetul
Prima / Noutăţi / Evenimente naţionale / Premierul Leancă: strategiile sectoriale de descentralizare trebuie elaborate şi aprobate până la sfârşitul anului curent
Premierul Leancă: strategiile sectoriale de descentralizare trebuie elaborate şi aprobate până la sfârşitul anului curent
01.07.2013  
  Accesări: 125 

 

Prim-ministrul Iurie Leancă a convocat, la 28 iunie 2013, şedinţa Comisiei paritare pentru descentralizare. La şedinţă au participat miniştrii Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, Educaţiei, Finanţelor, Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, guvernatorul UTA Găgăuziei, viceminiştrii Afacerilor Interne, Agriculturii şi Industriei Alimentare, Economiei, Culturii, Sănătăţii, Tineretului şi Sportului, Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, delegaţi ai primăriei municipiului Chişinău, preşedinţi de raioane, primari ai mai multor localităţi, reprezentanţi ai Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, reprezentanţii societăţii civile şi Programului comun de dezvoltare locală integrată.

 La deschiderea şedinţei, şeful cabinetului de miniştri a reiterat că descentralizarea rămâne o prioritate a Guvernului şi a solicitat ministerelor şi autorităţilor administraţiei publice locale să coopereze pentru a realiza acest obiectiv.

În continuare, reprezentanţii ministerelor Economiei, Educaţiei, Finanţelor şi Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei au prezentat rapoarte de progres privind elaborarea strategiilor sectoriale de descentralizare în domeniile respective.

Viceministra finanţelor Maria Cărăuş a relatat despre realizarea descentralizării financiare, în primul rând după adoptarea în primă lectură, în Parlament, a modificărilor la legea finanţelor publice locale, care presupune revizuirea formulei de transferuri către bugetele locale, fapt salutat şi de către primarii prezenţi la şedinţă şi reprezentanţii Congresului Autorităţilor Locale. Potrivit ministrului Finanţelor, Veaceslav Negruţă, în bugetarea finanţelor locale pentru anul 2014 se va reuşi aplicarea noii abordări prevăzute de legea modificată. Premierul Leancă şi-a exprimat încrederea că legea finanţelor locale va fi modificată în lectură finală în anul curent, astfel încât noul model de transferuri să fie realizat din anul viitor.

Ministra Educaţiei Maia Sandu a relatat că strategia sectorială de descentralizare a educaţiei este finalizată, accentuând în acelaşi timp că Ministerul Educaţiei are nevoie de sporirea capacităţilor instituţionale pentru a reuşi implementarea noilor opţiuni propuse de finanţare a sistemului de şcoli. În acest sens, urmează să fie stabilite mecanisme clare de conlucrare între Ministerul Educaţiei şi cel al Finanţelor.

Victoria Cujba, şefa Direcţiei politici de descentralizare a Cancelariei de Stat, a menţionat că grupurile de lucru pentru descentralizare din cadrul ministerelor trebuie să urgenteze elaborarea propriilor agende de lucru în domeniul descentralizării, să finalizeze analiza competenţelor şi responsabilităţilor partajate cu administraţia locală, şi să contribuie la implementarea noilor standarde de lucru. Potrivit dnei Cujbă, descentralizarea patrimonială rămâne a fi una dintre cele mai mari provocări la moment. Viceministrul Economiei Dumitru Godoroja a precizat că Ministerul lucrează, în prezent, la un proiect de lege a achiziţiilor publice, iar modificările la legea administrării proprietăţii publice, ce vor permite realizarea descentralizării patrimoniale, au fost deja remise spre aprobare în Parlament.

În raportul său, ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, a relatat participanţilor la şedinţă că MMPSF a finalizat strategia de descentralizare a serviciilor sociale şi planul de acţiuni pentru realizarea acesteia, iar împreună cu Ministerul Finanţelor, a fost revizuită formula de finanţare a serviciilor sociale de către autorităţile APL de toate nivelele.

În continuarea şedinţei, membrii Comisiei Paritare pentru descentralizare au examinat metolodogia de evaluare a capacităţilor autorităţilor publice locale. Metodologia propusă de către Cancelaria de Stat a fost testată cu succes în mai multe localităţi din ţară, iar evaluarea capacităţilor autorităţilor locale va permite Guvernului să înţeleagă mai bine cât de eficiente sunt APL pentru a elabora ulterior un plan comprehensiv de intervenţie şi redresare.

La fel, reprezentanta Direcţiei politici de descentralizare a abordat problema sincronizării acţiunilor în domeniul descentralizării cu reforma administraţiei publice centrale. În opinia doamnei Cujbă, trebuie asigurată coerenţa în toate activităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi corespunderea practicilor implementate de facto cu documentele strategice aprobate.

La încheierea şedinţei, membrii Comisiei au trasat priorităţile de activitate în domeniul descentralizării pentru următoarea perioadă. Potrivit premierului Iurie Leancă, până la sfârşitul anului curent, trebuie finalizate, discutate şi aprobate toate strategiile sectoriale de descentralizare. Astfel, pe parcursul lunii iulie, urmează să se convoace în şedinţe toate grupurile de lucru sectoriale. În acest sens, s-a accentuat importanţa coordonării mai eficiente a acţiunilor ministerelor şi altor autorităţi centrale pentru a preciza şi unifica conţinutul strategiilor sectoriale de descentralizare.

Primul ministru a propus membrilor Comisiei paritare ca următoarea şedinţă a Comisiei să aibă loc în luna august 2013.

Mai multe detalii despre reforma de descentralizare şi despre activitatea Comisiei Paritare puteţi găsi pe www.descentralizare.gov.md.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima / Noutăţi / Evenimente naţionale / Premierul Leancă: strategiile sectoriale de descentralizare trebuie elaborate şi aprobate până la sfârşitul anului curent
 
 
Prima Contact Harta Abonare RSS
Tel. +373 22 25 05 83
Fax +373 22 25 05 81
Actualizat: 09.09.2013 // Vizitatori: 193055
Abonare noutăţi
Abonare      Dezabonare