Descentralizare şi autonomie locală
Ascunde / Vizualizeaza antetul
Prima / Noutăţi / Evenimente naţionale
Evenimente naţionale
Declaraţia finală a Conferinţei Internaţionale „Reforma de Descentralizare: de la strategie la acţiuni”
15.11.2012
Reuniţi în zilele de 13 şi 14 noiembrie 2012, la Chişinău, în Conferinţa Internaţională „Reforma de Descentralizare: de la strategie la acţiuni”, organizată de Guvernul Republicii Moldova cu susţinerea Ambasadei Suediei, PNUD, UN Women, UNICEF, Consiliului Europei şi Fundaţiei Soros Moldova;Reprezentând administraţia publică centrală şi autorităţile administraţiei publice locale, mediul academic şi societatea civilă, comunitatea experţilor naţionali şi internaţionali;
Accesări: 235
 
La Chişinău se desfăşoară Conferinţa Internaţională "Reforma de descentralizare: de la strategie la acţiuni"
13.11.2012
Sub acest generic a demarat astăzi o Conferinţă Internaţională, care a întrunit la Chişinău peste 140 de reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, societăţii civile şi partenerilor de dezvoltare, precum şi experţi naţionali şi internaţionali. Timp de două zile, participanţii vor analiza experienţa ţărilor europene în domeniul administraţiei publice locale, vor evalua stadiul de implementare a Strategiei Naţionale de Descentralizare, vor dezbate planurile de acţiuni sectoriale ale reformei de descentralizare pe domenii distincte, cum ar fi educație, finanțe, patrimoniu etc.
Accesări: 461
 
REFORMA DE DESCENTRALIZARE: DE LA STRATEGIE LA ACŢIUNI
09.11.2012
În perioada 13-14 noiembrie curent, La Chişinău se va desfăşura Conferinţa Internaţională „Reforma de descentralizare: de la strategie la acţiuni” organizată de Guvernul Republicii Moldova cu susţinerea Ambasadei Suediei, PNUD, UN Women, UNICEF, Consiliului Europei şi Fundaţiei Soros Moldova.
Accesări: 420
 
A demarat programul de instruire a reprezentanţilor administraţiei publice centrale şi locale în domeniul descentralizării
06.11.2012
În perioada 5-9 noiembrie 2012, la Academia de Administrare Publică se desfăşoară primul curs de instruire şi pregătire profesională în domeniul descentralizării pentru reprezentanţii administraţiei publice centrale şi locale.
Accesări: 241
 
Delegaţia Republicii Moldova a studiat experienţa autorităţilor locale din Republica Federală Germania
05.11.2012
În perioada 29 octombrie - 3 noiembrie curent, delegaţia Republicii Moldova în componenţa căreia au participat Domnul Iurie Ţap, Preşedintele Comisiei parlamentare speciale privind descentralizarea, George Mocanu, membru al Comisiei parlamentare speciale, Igor Grosu, viceministrul educaţiei, Ion Cărpineanu, primarul comunei Cărpineni, raionul Hînceşti şi Victoria Cujba, Şef adjunct al Direcţiei politici de descentralizare din cadrul Cancelariei de Stat, a efectuat o vizită de documentare şi informare privind activitatea autorităţilor publice în domeniul descentralizării şi asigurării autonomiei locale din Republica Federală Germania.
Accesări: 176
 
Astăzi au demarat atelierele de instruire a aleşilor locali în domeniul administraţiei publice locale
16.11.2011
Până la sfârşitul acestui an peste 12 mii de aleşi locali vor fi instruiţi în domeniul administraţiei publice locale. Atelierele de instruire au demarat astăzi la Căuşeni şi se vor desfăşura etapizat în toată republica. Prin aceste activităţi Cancelaria de Stat cu asistenţa PNUD, UN Women şi sprijinul financiar al Guvernului Suediei, în cadrul Programului Comun Dezvoltare Locală Integrată, urmăreşte scopul de a consolida capacităţile administraţiei publice locale în contextul procesului de descentralizare.
Accesări: 306
 
Delegaţia R. Moldova a participat la Conferinţa Miniştrilor responsabili pentru guvernarea locală şi regională a Consiliului Europei
07.11.2011
În perioada 3-4 noiembrie curent, la Kiev a avut loc cea de-a 17 Sesiune a Conferinţei Miniştrilor responsabili pentru guvernarea locală şi regională a Consiliului Europei, la care a participat şi R. Moldova. Din componenţa delegaţiei noastre au făcut parte Veaceslav Guţuţui, viceministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Eugen Furculiţă, consilier al Secretarului General al Guvernului, Victoria Cujba, şef-adjunct al Direcţiei politici de descentralizare din cadrul Cancelariei de Stat, Valeria Ieşeanu, analist programe PNUD Moldova.
Accesări: 652
 
Cancelaria de Stat a demarat programul de instruire a aleşilor locali în contextul reformei de descentralizare
01.11.2011
În perioada 31 octombrie-3 noiembrie curent, la Academia de Administrare Publică pe lângă Preşedintele Republicii Moldova se desfăşoară un curs de instruire a formatorilor în domeniul administraţiei publice locale. Evenimentul face parte din şirul de activităţi organizate de Cancelaria de Stat şi Programul Comun Dezvoltare Locală Integrată în vederea consolidării capacităţii administraţiei publice locale în contextul procesului de descentralizare.
Accesări: 492
 
A fost lansat Ghidul „Cum vom mobiliza comunitatea în procesul de dezvoltare locală”
29.11.2010
Ghidul „Cum vom mobiliza comunitatea în procesul de dezvoltare locală” a fost lansat în cadrul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată în contextul elaborării politicilor de descentralizare şi are drept scop ghidarea persoanelor din comunitate prin întreg procesul de dezvoltare comunitară, inclusiv prin procesul analizei situaţionale a localităţii, prin informarea populaţiei despre asigurarea principiului transparenţei şi cerinţele procesului transparenţei.
Accesări: 275
 
Au fost prezentate rezultatele studiului privind descentralizarea administrativă
25.11.2010
Programul Comun de Dezvoltare Locală a organizat o masă rotundă în cadrul căreia a fost prezentat Studiul privind descentralizarea administrativă efectuat de experţii IDIS „Viitorul” în procesul de elaborare a Strategiei de descentralizare.
Accesări: 404
 
A fost prezentat Studiul privind finanţele publice locale în perspectiva descentralizării financiare în Republica Moldova
25.11.2010
Studiul a fost elaborat de experţii IDIS „Viitorul” contractaţi de Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată în contextul procesului de elaborare a Strategiei de Descentralizare şi conţine o analiză a sistemului de finanţe publice locale, identifică constrângerile care limitează autonomia financiară locală şi formulează recomandări în contextul demersului de descentralizare financiară iniţiat de Guvernul Republicii Moldova.
Accesări: 283
 
Aplicarea principiilor drepturilor omului şi egalităţii de gen la elaborarea Strategiei de descentralizare
16.11.2010
Proiectul Strategiei de descentralizare, elaborat de Cancelaria de Stat cu concursul autorităţilor publice centrale şi locale, în cadrul grupurilor de lucru pentru descentralizare ale Comisiei paritare, cu asistenţa experţilor locali şi străini, a fost supus primelor consultări publice.
Accesări: 639
 
 
Prima / Noutăţi / Evenimente naţionale
 
 
Prima Contact Harta Abonare RSS
Tel. +373 22 25 05 83
Fax +373 22 25 05 81
Actualizat: 09.09.2013 // Vizitatori: 150348
Abonare noutăţi
Abonare      Dezabonare