Descentralizare şi autonomie locală
Ascunde / Vizualizeaza antetul
Prima / Noutăţi / Evenimente naţionale
Evenimente naţionale
VEDEȚI AICI orarul seminarelor privind finanțele publice locale
09.09.2013
Primarii din 32 de raioane vor fi instruiți, la inițiativa Cancelariei de Stat și a Ministerului Finanțelor, privitor la aplicarea noului sistem de finanțare a primăriilor.
Accesări: 39
 
Primăriile din toată ţara vor fi instruite să aplice noul sistem de finanţare la formarea bugetelor locale
20.08.2013
edilii şi contabilii din cele 898 de autorităţi publice locale din satele, oraşele şi raioanele Republicii Moldova, vor participa, între 19 august şi 14 octombrie, curent, la seminare specializate, dedicate formării şi gestionării bugetelor locale după sistemul de finanţare prevăzut de noua redacţie a Legii privind finanţele publice locale.
Accesări: 67
 
Grupurile de lucru pentru descentralizarea sectorială au finalizat prima etapă de consultări
15.08.2013
În ultimele cîteva săptămîni, grupurile de lucru pentru descentralizarea sectorială şi-au continuat activitatea, urmînd indicaţia prim-ministrului Iurie Leancă de la şedinţa Comisiei paritare de descentralizare din 28 iunie 2013. Grupurile de lucru şi-au stabilit regulamentele de activitate, şi au trasat priorităţile de activitate pentru perioada imediat următoare în domeniile de intervenţie ale acestora.
Accesări: 51
 
Grupurile pentru descentralizare sectorială din cadrul ministerelor actualizează agendele de lucru
22.07.2013
Mai multe grupuri de lucru sectoriale ale Comisiei paritare pentru descentralizare s-au convocat în şedinţe pe parcursul ultimelor două săptămâni pentru a impulsiona eforturile de elaborare a politicilor sectoriale din domeniul descentralizării.
Accesări: 1
 
Primul acord de cooperare intercomunitară va oferi servicii de salubrizare pentru şase sate din raionul Telenesti şi Sângerei
04.07.2013
Şapte primari din Teleneşti şi Sângerei au schimbat, pentru o zi, cravata de edil pe vesta de gunoier. Primarii satelor Ineşti, Băneşti, Verejeni, Mândreşti şi Ratuş din raionul Teleneşti, primarul din Prepeliţa, raionul Sângerei, şi primarul oraşului Teleneşti, au semnat un acord de cooperare intercomunitară care va permite evacuarea în comun a deşeurilor menajere din localităţile participante.
Accesări: 168
 
Comitetul de conducere a PCDLI a aprobat planul de lucru pentru 2013
03.07.2013
La 2 iulie, a avut loc şedinţa Comitetului de conducere a Programului comun pentru dezvoltare locală integrată.
Accesări: 182
 
Partenerii de dezvoltare au făcut o trecere în revistă a proiectelor pentru promovarea reformei de descentralizare
03.07.2013
Reprezentanţii mai multor organizaţii internaţionale şi programe de dezvoltare s-au întrunit la o şedinţă informală a donatorilor pentru a trece în revistă activităţile de promovare a reformei de descentralizare.
Accesări: 144
 
Iurie Leancă: Descentralizarea înseamnă îmbunătăţirea vieţii oamenilor la nivel local
02.07.2013
Interviu cu Premierul Iurie Leancă după şedinţa Comisiei Paritare pentru descentralizare
moldpress Accesări: 139
 
Premierul Leancă: strategiile sectoriale de descentralizare trebuie elaborate şi aprobate până la sfârşitul anului curent
01.07.2013
Prim-ministrul Iurie Leancă a convocat, la 28 iunie 2013, şedinţa Comisiei paritare pentru descentralizare. Şeful cabinetului de miniştri a reiterat că descentralizarea rămâne o prioritate a Guvernului şi a solicitat ministerelor şi autorităţilor administraţiei publice locale să coopereze pentru a realiza acest obiectiv.
Accesări: 125
 
ANUNŢ: Comisia Paritară pentru descentralizare se va întruni în şedinţă la 28 iunie 2013
27.06.2013
Accesări: 68
 
Reprezentanţii Băncii Mondiale au discutat la Chişinău despre descentralizarea financiară
18.06.2013
Chişinău, 17 iunie 2013. Reprezentanţii Băncii Mondiale (BM) au discutat, astăzi, la Chişinău, despre noul sistem de finanţe publice locale, dar şi despre alte aspecte ale descentralizării financiare. Mame Fatou Diagne, economistă la oficiul central al Băncii Mondiale din Washington D.C., SUA, şi Marcel Chistruga, economist la oficiul BM Moldova, s-au întâlnit cu Victoria Cujbă, şefa Direcţiei politici de descentralizare a Cancelariei de Stat, şi Adrian Ionescu, consilier tehnic principal în cadrul Programului comun de dezvoltare locală integrată (PCDLI), pentru a discuta priorităţile Guvernului în domeniul descentralizării şi etapa la care se află în prezent procesul de promovare a autonomiei financiare locale.
Accesări: 92
 
Valorificarea potenţialului femeilor din Moldova pentru accelerarea creşterii economice - subiectul întîlnirii cu Ambasadoarea Suediei în Moldova
11.06.2013
Delegaţia moldovenească la conferinţa internaţională dedicată dezvoltării economice şi egalităţii de gen, desfăşurată la 12-15 mai 2013, în oraşul Stockholm, Suedia, s-a întîlnit la Chişinău cu E.S. dna Ingrid Tersman, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, pentru a discuta impresiile şi rezultatele obţinute în urma evenimentului. La întrevederea cu diplomata suedeză au participat Nina Costiuc, primarul comunei Budeşti, Natia Cherkezishvili şi Veaceslav Balan din biroul moldovenesc al UN Women, Alexei Buzu, directorul executiv al Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare”, şi Victoria Cujba, şefa Direcţiei politici de descentralizare a Cancelariei de Stat.
Accesări: 150
 
Experţi în administrare publică din ţările Parteneriatului estic au discutat, la Chişinău, reforma administraţiei publice locale şi regionale
31.05.2013
Reforma administraţiei publice la nivel local şi regional a fost tema unui seminar internaţional, desfăşurat la Chişinău, în perioada 27-31 mai 2013. Organizat de Ministerul afacerilor externe al Republicii Cehe în parteneriat cu Cancelaria de Stat, în cadrul Panelului pentru reforma administraţiei publice a Parteneriatului Estic, seminarul a întrunit peste 30 de experţi în administraţie publică din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina, care reprezintă diferite nivele ale administraţiei publice, precum şi organizaţiile neguvernamentale şi societatea academică. Printre lectori se s-au numărat şi experţi din statele membre ale Uniunii Europene şi din instituţii europene, inclusiv Comitetul regiunilor şi Forul societăţii civile.
Accesări: 141
 
Primul Forum regional de investiţii şi inovaţii din Moldova a întrunit 150 de primari, investitori şi parteneri de dezvoltare
28.05.2013
„Administraţia publică locală are nevoie de investiţii şi abordări inovative. Trebuie să estimăm corect posibilităţile noastre şi evoluţiile noastre în timp, şi să planificăm dezvoltarea adecvată a capacităţilor la nivel local.” Cu acest mesaj a venit Victoria Cujbă, şefa Direcţiei Politici de Descentralizare din cadrul Cancelariei de Stat, la sesiunea de deschidere a primului Forum de investiţii şi inovaţii, care s-a desfăşurat, în perioada 23-24 mai 2013, în satul Costeşti, raionul Ialoveni.
Accesări: 103
 
Delegaţia Moldovei a participat activ la lucrările conferinţei internaţionale din Stockholm dedicată dezvoltării economice şi egalităţii de gen
27.05.2013
La invitaţia Excelenţei Sale, Doamnei Ambasadoare a Suediei în Republica Moldova, Ingrid TERSMAN, reprezentanţii autorităţilor publice centrale, locale şi societăţii civile din Moldova au avut posibilitate de a participa la Conferinţa Internaţională organizată de Institutul Suedez în cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe al Suediei cu genericul „Egalitate de Gen pentru Creştere Economică” în perioada 12-15 mai 2013, Stockholm, cheltuielile fiind suportate integral de partea suedeză.
Accesări: 109
 
10 grupuri de localităţi vor implementa proiecte de cooperare inter-comunitară
19.04.2013
Preşedinţi de raioane şi primarii din 10 comune au participat la o şedinţă de lucru în cadrul căreia au fost prezentate activităţile Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI) 2013 – 2015 cu privire la consolidarea capacităţilor administraţiei publice locale şi utilizarea cooperării inter-comunitare în prestarea serviciilor locale.
Accesări: 267
 
Activităţile Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată pentru 2013 – 2015 au fost lansate în cadrul unei şedinţe de lucru cu reprezentanţii administrației publice locale
16.04.2013
În cadrul unei şedinţe de lucru cu primarii şi reprezentanţilor administraţiilor publice locale din 20 de comunităţi au fost prezentate activităţile Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI) planificate pentru 2013 -2015.La eveniment, dna Victoria Cujba, şefa Direcţiei Politici de Descentralizare a Cancelariei de Stat a subliniat că fortificarea capacităţilor administraţiei publice locale este o precondiţie importantă pentru implementarea Strategiei Naţionale de Descentralizare, iar PCDLI vine să acorde asistența tehnică necesară.Dl Mihai Roşcovan, Manager de Program a menţionat că obiectivul PCDLI 2013-2015 este susţinerea furnizării unor servicii publice mai bune şi echitabile şi o dezvoltare locală durabilă, facilitate de un cadru legal şi instituţional îmbunătăţit ca urmare a implementării Strategiei Naţionale de Descentralizare.
Accesări: 330
 
Seminar tematic pentru reprezentanţii Grupurilor de lucru descentralizare sectorială
09.04.2013
Cancelaria de Stat a desfăşurat seminarul tematic dedicat reprezentanţilor Grupurilor de lucru sectoriale pentru descentralizare, la care au participat funcţionari ai Cancelariei de Stat, ministerelor care gestionează domenii pasibile descentralizării (Ministerul Economiei, Ministerul Finanţelor, Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Culturii), partenerii de dezvoltare şi Congresul Autorităţilor Locale din Moldova.
Accesări: 246
 
Cancelaria de Stat organizează seminarul tematic pentru grupurile de lucru descentralizare sectorială
03.04.2013
În scopul acordării suportului metodologic autorităţilor administraţiei publice centrale în domeniul descentralizării şi asigurării autonomiei locale, Cancelaria de Stat organizează pe data de 4 aprilie 2013 seminarul tematic dedicat activităţii Grupurilor de lucru sectoriale pentru descentralizare în contextul Strategiei Naţionale de Descentralizare.
Accesări: 209
 
Activitatea Delegaţiei RM la Congresul Consiliului Europei
29.03.2013
În perioada 19-21 martie, Delegaţia Republicii Moldova la Congresul Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, a participat la cea de-a 24-a sesiune a Congresului, desfăşurată la Strasbourg, Franţa. Pe întreaga durată a sesiunii, membrii delegaţiei Republicii Moldova, s-au implicat activ în dezbaterea subiectelor discutate în cadrul sedinţelor, contribuind cu informaţii la tema cetăţeniei active, incluziunii sociale a romilor, ş.a. În cadrul acestor intervenţii s-a pus accent pe politicile promovate şi implementate de Guvernul Republicii Moldova, prezentînd practici de succes în domeniile respective.
Accesări: 266
 
Pagina:
1 2 3 4 5 6 7 8 Următoarea
 
Prima / Noutăţi / Evenimente naţionale
 
 
Prima Contact Harta Abonare RSS
Tel. +373 22 25 05 83
Fax +373 22 25 05 81
Actualizat: 09.09.2013 // Vizitatori: 281161
Abonare noutăţi
Abonare      Dezabonare