print
Fără descentralizare financiară nu poate fi vorba de nici un fel de descentralizare
16.08.2010
9391 Accesări

Ieri, a avut loc şedinţa Grupului de lucru pentru descentralizarea financiară. Şedinţa a fost prezidată de către Veaceslav Negruţa, ministrul Finanţelor, preşedintele grupului de lucru.

Descentralizarea puterii şi asigurarea autonomiei locale este una din priorităţile strategice ale actualei guvernări şi unul din obiectivele definite în documentul de reforme „Relansăm Moldova", prezentat partenerilor de dezvoltare la Bruxelles.   

Din componenţa grupului de lucru pentru descentralizarea financiară fac parte reprezentanţi ai autorităţilor publice locale (APL), Cancelariei de Stat, Ministerului Finanţelor, Ministerului Educaţiei, precum şi ai Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Membrii grupului de lucru, asistaţi de experţi în domeniu, urmează să analizeze situaţia existentă în domeniul finanţelor publice şi să elaboreze un set de propuneri privind descentralizarea financiară, pentru ca ulterior acestea să fie incluse într-o strategie de descentralizare şi un plan concret de acţiuni pe etape, care vor fi supuse consultărilor şi dezbaterilor.

„Ne-am lansat într-un proiect foarte ambiţios care se numeşte descentralizare, scopul căruia este oferirea serviciilor publice de mai bună calitate , la un preţ mai redus, concomitent cu modernizarea structurilor care furnizează aceste servicii", a declarat Veaceslav Negruţă în debutul şedinţei. Potrivit lui, fără descentralizare financiară nu poate fi vorba de nici un fel de descentralizare, pentru că delegarea competenţelor către administraţia publică locală va avea un efect nul fără stabilirea unui mecanism clar şi funcţional de acoperire financiară.  

Victoria Cujba, reprezentantul Cancelariei de Stat în grupul de lucru pentru descentralizarea financiară, şef adjunct al Direcţiei Politici de Descentralizare, a menţionat în cadrul şedinţei despre lansarea activităţii Comisiei paritare, care are misiunea de a coordona procesul de descentralizare. Astfel, Comisia paritară a aprobat instituirea a patru grupuri de lucru şi a unui grup de coordonare strategică în următoarea formulă:

  • grupul de lucru organizarea şi funcţionarea autorităţilor administraţiei publice locale;
  • grupul de lucru descentralizare servicii şi competenţe;
  • grupul de lucru descentralizare financiară;
  • grupul de lucru descentralizare patrimonială.

Grupurile de lucru respective urmează să elaboreze planuri de descentralizare pe sectoare şi domenii, cu identificarea priorităţilor, etapelor de descentralizare.

În implementarea reformei de descentralizare, Guvernul este asistat de partenerii de dezvoltare, în special, în cadrul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI).

Margareta Pertruşevschi, consilier în politici publice şi manager în cadrul Programului Comun Dezvoltare Locală Integrată / PNUD Moldova, a declarat că grupurile de lucru vor beneficia în activitatea lor de expertiză internaţională, de recomandări şi propuneri din partea experţilor naţionali şi internaţionali. 

În cadrul şedinţei Sorin Ioniţă, expert internaţional, a prezentat experienţa europeană în domeniul descentralizării, precum şi cadrul conceptual al descentralizării finanţelor publice, iar Angela Secrieru, consultant local, a identificat problemele preliminare ce ţin de acest domeniu.


Copyright © 2024 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate