print
Satul Medveja poate inspira, prin exemplul lui, şi alte comunităţi
14.12.2012
4083 Accesări

Cel puţin 100 de persoane vor putea obţine un venit suplimentar la bugetul familiei, caznaua satului se va umple cu 10 mii de lei anual, iar locuitorii vor avea un spaţiu amenajat pentru a-şi vinde marfa. Acestea au fost calculele care i-au determinat pe oamenii din Medveja, raionul Briceni să includă crearea unei pieţe de mărfuri în capul listei de lucrări necesare localităţii. Cu sprijinul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată această prioritate a fost realizată. Locuitorii din Medveja, dar şi cei din satele vecine au sărbătorit acest succes printr-o lansare oficială a pieţei.

Până acum vreo 700 de oameni, inclusiv din satele vecine, veneau la Medveja o dată în săptămână pentru a-şi vinde marfa. Aici însă nu exista nici un spaţiu amenajat în acest sens şi nici calitatea produselor alimentare, agricole sau industriale comercializate nu era verificată. „De azi încolo vom avea condiţii mai bune de comerţ, vom putea asigura calitatea mărfurilor şi vom proteja şi mediul înconjurător. Or, pe teritoriul pieţei au fost instalate urne pentru gunoiul menajer, iar teritoriul pieţei va fi salubrizat cu regularitate", a spus primarul Anatol Ostafii. „În plus, pentru locurile de vânzare amenajate vom putea percepe o taxă simbolică, care ne va asigura un venit suplimentar la bugetul local".

Pe lângă construcţia pieţei, la iniţiativa comunităţii şi cu asistenţa financiară a Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată, teritoriul ei a fost îngrădit şi acoperit cu pietriş, au fost amenajate căile de acces pentru vizitatori, inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi şi au fost create parcări pentru transport. Acum locuitorii sunt siguri că acest proiect le va deschide calea şi pentru alte schimbări pozitive în sat. „Sperăm că noua piaţa nu numai că va schimba aspectul satului, dar va atrage şi alte surse de venit", spun locuitorii. Mai mult decât atât,  ei cred că satul Medveja poate inspira, prin exemplul lui, şi alte comunităţi.  

Satul Medveja, la fel ca şi celelalte 100 de localităţi ţintă ale Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI),  a mai beneficiat de asistenţa Programului în procesul de mobilizare comunitară pentru împuternicirea grupurilor vulnerabile şi pentru elaborarea strategiei de dezvoltare socio-economică printr-o abordare bazată pe respectarea drepturilor omului şi a egalităţii de gen. „Această abordare presupune participarea tuturor membrilor comunităţii în procesul de identificare a priorităţilor locale şi asigurarea unor beneficii egale de pe urma dezvoltării locale pentru toţi membrii comunităţii, inclusiv grupurile vulnerabile. "Autorităţile publice locale au conştientizat importanţa includerii persoanelor vulnerabile în procesul de dezvoltare.  Astfel, pentru ei au fost amenajate, în mod special, mai multe locuri de vânzare, pe care localnicii le numesc „Europa". De asemenea, au fost luate în consideraţie şi necesităţile minorităţilor religioase, care sâmbăta nu pot veni la piaţă. Anume din această cauză, piaţa va activa şi în zilele de joi",  a spus Olesea Cruc, manager în cadrul PCDLI.

Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată este implementat de Guvernul Republicii Moldova cu asistenţa Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Entităţii Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women) şi cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei. PCDLI susţine Republica Moldova în procesul de descentralizare şi  consolidare a autonomiei locale şi  urmăreşte scopul de a asigura întregii populaţii, inclusiv grupurilor vulnerabile, beneficii egale de pe urma descentralizării şi dezvoltării locale.

Copyright © 2024 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate