Prima   »  EVENIMENTE   »  Internaţionale » Conferinţa Internaţională „Administraţiile publice locale: Răspunsuri la recesiunea din Europa”, Strasbourg, Franţa

Conferinţa Internaţională „Administraţiile publice locale: Răspunsuri la recesiunea din Europa”, Strasbourg, Franţa

   
imprimare
28.10.2010    

Evoluţia situaţiei financiare a autorităţilor publice locale în contextul crizei economice şi financiare globale a constituit subiectul discuţiei Conferinţei Internaţionale „Administraţiile publice locale: Răspunsuri la recesiunea din Europa", care a avut loc în perioada 11-12 octombrie 2010, în Strasbourg, Franţa şi la care a participat şi o delegaţie din partea Republicii Moldova.

Evenimentul a fost organizat de către Comitetul European pentru Democraţie Locală şi Regională (CDLR) din cadrul Consiliului Europei (CoE) şi Iniţiativa pentru Reforma Administraţiei Publice Locale şi a Serviciului Public (LGI) din cadrul Institutului pentru  Societate Deschisă din Budapesta (OSI) şi a întrunit reprezentanţi din 47 de ţări membre ale CoE.   

În cadrul Conferinţei au fost organizate patru ateliere de lucru:

a) „Finanţele interguvernamentale",

b) „A face mai mult cu mai puţin: Promovarea eficienţei",

c) „Contribuţia autorităţilor publice locale la redresarea economică şi dezvoltarea durabilă",

d) „Depăşirea impactului social al recesiunii şi a schimbărilor demografice".

Participanţii la conferinţă au menţionat despre o scădere generală a veniturilor autorităţilor publice locale, de multe ori asociată cu nevoi financiare sporite, în special legate de servicii sociale şi deservirea datoriei. Aceste dezechilibre persistă din cauza subvenţiilor de stat reduse, veniturilor neîncasate şi activităţilor de redresare  economică.

Potrivit participanţilor impactul crizei asupra veniturilor curente ale autorităţilor publice locale a variat foarte mult de la ţară la ţară în funcţie de greutatea recesiunii, diversitatea situaţiilor naţionale şi răspunsurile oferite de către guverne, natura bazei de impozitare, vulnerabilitatea ţării la schimbările economice etc. Participanţii au mai menţionat că şi răspunsurile guvernelor la criza economică globală a fost radical diferit în ţările membre ale CoE în ce priveşte transferurile alocate de guvernele centrale către autorităţilor publice locale. Spre exemplu, în anul 2009 autorităţile albaneze, britanice, daneze, finlandeze, norvegiene, poloneze, slovace şi suedeze au compensat scăderea veniturilor şi creşterea cheltuielilor autorităţilor publice locale, în special, prin aplicarea, în mod automat, a formulei de echilibrare bugetară. Autorităţile ucrainene au suplimentat fondul de echilibrare cu 10% din veniturile din impozitul pe profit. În cele din urmă, bugetul federal rus a inclus o creştere cu 36% a transferurilor către autorităţile regionale. Bulgaria a redus cu 10% subvenţiile la serviciile obligatorii, cum ar fi educaţie, prestări sociale, sănătate.

Participanţii la conferinţă au prezentat, de asemenea, soluţiile pentru depăşirea consecinţelor crizei economice asupra comunităţilor locale, printre care reformarea relaţiilor financiare între nivelurile de guvernare, prestarea unor servicii într-un mod inovaţional, flexibilitate şi consolidare a capacităţilor la nivel local.

Republica Moldova a fost reprezentată la conferinţa Internaţională „Administraţiile publice locale: Răspunsuri la recesiunea din Europa" de Victoria Cujba, şef adjunct al Direcţiei politici de descentralizare din cadrul Cancelariei de Stat, Ala Câşlaru, şeful Direcţiei bugetele unităţilor administrativ-teritoriale din cadrul Ministerului Finanţelor, Felicia Cojocaru, consultant principal al Direcţiei politici de descentralizare, Sergiu Rusu, vicepreşedintele raionului Floreşti şi Viorel Furdui, director executiv al Congresului Autorităţilor Publice Locale.       

În cadrul conferinţei a fost lansată cartea „Impactul recesiunii economice asupra administraţiei publice locale în Europa". Concluziile conferinţei vor fi luate în consideraţie la pregătirea următoarei şedinţe ministeriale şi vor fi prezentate la sesiunea Comitetului European pentru Democraţie Locală şi Regională (CDLR) din 2011, care va avea loc la Kiev, Ucraina.

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2024 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 2276945 |  ieri: 1283 |  azi: 1089 |  Online: 21
 
Abonare noutăţi