Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » Şefii Oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat au studiat experienţa României privind organizarea şi funcţionarea sistemului administrativ local

Şefii Oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat au studiat experienţa României privind organizarea şi funcţionarea sistemului administrativ local

   
imprimare
23.07.2012   2661 Accesări  

În perioada 11-13 iulie 2012, reprezentanţii Oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat a Republicii Moldova au efectuat o vizită de documentare în judeţul Suceava, România, pentru a studia experienţa acestei ţări în ceea ce priveşte organizarea şi funcţionarea instituţiei Prefectului şi cea a sistemului administrativ local şi pentru a stabili relaţii de colaborare în domeniul administraţiei publice locale.

Delegaţia Cancelariei de Stat a participat la o şedinţă a Consiliului Judeţean Suceava, după care a efectuat o vizită la Prefectura Suceava, unde a avut o întrevedere cu prefectul judeţului, dl Florin Sinescu. Funcţionarii români le-au prezentat oficialilor din Republica Moldova activitatea instituţiei pentru fiecare serviciu în parte, le-au explicat care este procesul de organizare şi de asigurare a transparenţei în activitatea instituţiei Prefectului, cum este exercitat controlul de legalitate a actelor emise de autorităţile administraţiei publice locale (APL), care sunt formele şi tipurile de controale şi formele de oferire a sprijinului metodologic pentru reprezentanţii APL. La întrevederi au participat şi reprezentanţi ai subdiviziunilor Prefecturii. Printre subiectele discutate au figurat şi cele referitoare la mecanismele de coordonare a activităţii generale a serviciilor publice desconcentrate ale ministerelor şi altor autorităţi administrative centrale, mecanismele de monitorizare a modului de conlucrare dintre autorităţile APL şi serviciile publice desconcentrate în soluţionarea problemelor în teritoriu etc.

Programul vizitei a inclus şi întâlniri cu reprezentanţii administraţiei publice locale din judeţul Suceava, la care s-a discutat despre conlucrarea acestora cu instituţia Prefectului, dar şi despre proiectele de amploare realizate de autorităţile locale cu ajutorul fondurilor europene. „Sper că acest schimb de experienţă se va materializa într-un parteneriat sustenabil pentru activitatea instituţiilor noastre şi va contribui la întărirea cooperării instituţionale transnaţionale", a spus Florin Sinescu în cadrul întâlnirii.

Potrivit Galinei Voleanschi, şefa Oficiului teritorial Soroca al Cancelariei de Stat, vizita de studiu a fost una necesară şi productivă, deoarece a permis identificarea şi preluarea bunelor practici privind sistemul de administrare publică locală. „Am discutat cu vicepreşedintele şi cu unii membri ai Consiliului judeţean Suceava, cu Prefectul de Suceava, cu primarul din Gura Humorului şi ne-am convins că eficienţa procesului de administrare depinde în mare măsură de pregătirea profesională şi calităţile personale ale conducătorului şi ale membrilor echipei, dar şi de cadrul normativ ce oferă condiţii prielnice pentru activitatea lor. De aceea, în cadrul Oficiului nostru, voi aplica practica de avizare a actelor supuse controlului de legalitate, ceea ce va asigura răspunderea personală şi va reduce numărul de cazuri când actele ilegale rămân nesesizate", a adăugat Galina Voleanschi.

Alexandru Gîncu, şeful Direcţiei Administraţie Publică Locală a Cancelariei de Stat, a menţionat, la rândul său, că experienţa colegilor din Prefectura Suceava este una utilă pentru realizarea responsabilităţii Cancelariei de Stat privind efectuarea controlului administrativ de legalitate a activităţii autorităţilor publice locale şi de coordonare a serviciilor desconcentrate în teritoriu ale ministerelor şi altor autorităţi ale administraţiei publice centrale, cu respectarea strictă a autonomiei locale. „Experienţa acumulată în timpul vizitei ne va fi de un real folos pentru întărirea capacităţilor de elaborare a politicilor în domeniul autonomiei locale şi a suportului metodologic pentru Oficiile teritoriale ale Cancelariei de Stat, în scopul eficientizării activităţii instituţiei Guvernului în teritoriu", a spus Alexandru Gîncu.

Vizita de studiu, întreprinsă în judeţul Suceava de către şefii Oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat, este parte a unui program mai vast de schimb de experienţă şi de colaborare, stabilit între Guvernul Republicii Moldova şi cel al României.

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2019 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 726984 |  ieri: 155 |  azi: 22 |  Online: 1
 
Abonare noutăţi