Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » Parlamentul a adoptat Strategia Naţională de Descentralizare

Parlamentul a adoptat Strategia Naţională de Descentralizare

   
imprimare
05.04.2012   5190 Accesări  

După aproape doi ani de dezbateri şi consultări publice, Strategia Naţională de Descentralizare a fost adoptată de Parlamentul Republicii Moldova şi urmează să intre în vigoare odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial. Proiectul Strategiei şi Planul de Acţiuni pentru anii 2012-2015 au fost elaborate şi aprobate iniţial de Guvern.

Esenţa Strategiei Naţionale de Descentralizării constă în transferul de competenţe şi resurse financiare necesare de la autorităţile centrale la cele locale. Reforma va oferi servicii publice de mai bună calitate, la un preţ mai redus, concomitent cu modernizarea structurilor care furnizează aceste servicii. Autorităţile APL vor fi mai în măsură să răspundă necesităţilor cetăţenilor, cunoscând mai profund problemele lor, dar şi cele mai bune căi pentru rezolvarea acestora.

Potrivit documentului adoptat, descentralizarea va apropia deciziile aleşilor locali de oamenii care i-au ales. O serie întreagă de servicii publice vor fi prestate mai eficient la nivel local. Învăţământul preuniversitar, asistenţa socială, alimentarea cu apă şi infrastructura rutieră sunt doar câteva din aceste servicii, pentru care autorităţile APL sunt cele mai indicate să ia decizii privind alocarea resurselor.

La etapa de elaborare a acestui document de politici publice au contribuit cu asistenţă metodologică specializată reprezentanţii societăţii civile şi partenerii de dezvoltare: PNUD, UN Women şi Guvernul Suediei, în cadrul Programului Comun pentru Dezvoltare Locală Integrată, precum şi Consiliul Europei.

Strategia Naţională de Descentralizare a primit avize pozitive din partea comisiilor permanente ale legislativului, a fost expertizată şi aprobată de Comisia specială pentru descentralizare şi a întrunit consensul general al deputaţilor AIE. Singura excepţie a fost grupul socialiştilor care şi-a motivat refuzul de a vota prin faptul că descentralizarea ar însemna revenirea la judeţe.

Din partea comisiei sesizate în fond şi a comisiei speciale pentru descentralizare Strategia a fost prezentată în plenul Parlamentului de deputatul Iurie Ţap, iar din partea Guvernului - de vice-ministrul Justiţiei, Vladimir Grosu.

Astfel a fost creat cadrul legal şi instituţional pentru una din cele mai importante reforme în Republica Moldova. Scopul de bază al acestei reforme este asigurarea unei administraţii publice locale care să funcţioneze democratic şi autonom, să aibă capacitatea şi resursele necesare pentru a furniza servicii publice conform necesităţilor şi cerinţelor beneficiarilor, inclusiv din perspectiva drepturilor grupurilor vulnerabile, în condiţii de eficienţă, eficacitate, echitate şi  disciplină financiară.

 

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2019 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 726141 |  ieri: 213 |  azi: 59 |  Online: 4
 
Abonare noutăţi