Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » Cancelaria de Stat promovează noi proiecte de dezvoltare locală cu sprijinul Programului Comun Dezvoltare Locală Integrată

Cancelaria de Stat promovează noi proiecte de dezvoltare locală cu sprijinul Programului Comun Dezvoltare Locală Integrată

   
imprimare
30.01.2012   3029 Accesări  

70 de localităţi pilot din republică sunt susţinute de Programul Comun Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI) pentru a dezvolta strategii de dezvoltare socio-economică locală printr-o abordare bazată pe drepturile omului şi egalitatea de gen. Această abordare inovatoare presupune participarea tuturor membrilor comunităţii în procesul de identificare a priorităţilor locale şi asigurarea unor beneficii egale de pe urma dezvoltării locale pentru toţi membrii comunităţii, inclusiv grupurile vulnerabile, categoriile discriminate, social excluse şi marginalizate. Paralel, PCDLI oferă şi sprijinul financiar  pentru implementarea iniţiativelor de dezvoltare locală identificate de membrii acestor comunităţi. Până în prezent, au fost iniţiate 25 de proiecte de dezvoltare locală, iar altele 35 sunt în etapa finală de evaluare.

Potrivit Olesei Cruc, manager în cadrul PCDLI, proiectele respective prevăd îmbunătăţirea serviciilor sociale pentru copii, aşa acum ar fi conservarea energiei termice în şcoli şi grădiniţe, amenajarea terenurilor de joacă, asigurarea transportului pentru elevii care frecventează şcoala din altă localitate. De asemenea, unele proiecte prevăd deschiderea unor centre de informare, îmbunătăţirea infrastructurii, înfiinţarea unei sere şi a unei pieţe agricole pentru ca veniturile de pe urma activităţii lor să fie utilizate pentru  necesităţile comunităţilor. Potrivit Olesei Cruc, toate proiectele finanţate de PCDLI urmează a fi implementate până la sfârşitul anului curent.

Reabilitarea sistemului de iluminare pe o porţiune de 5 km din satul Suhuluceni, raionul Teleneşti este unul din proiectele care a demarat deja cu sprijinul PCDLI. Vladimir Ciobanu, primarul comunei Suhuluceni, spune că odată cu implementarea acestui proiect va fi îmbunătăţit accesul populaţiei la serviciile publice, în special, pentru grupurile vulnerabile, va fi mai uşor de menţinut ordinea publică, se va micşora riscul de accidente pe timp de noapte şi chiar se va schimba spre bine tot aspectul comunei. „Cu ajutorul acestui proiect va fi reanimată activitatea tuturor cercurilor de interes de la gimnaziu şi casa de cultură. Cred că acest proiect va uni oamenii şi-i va determina să facă şi alte lucrări împreună pentru folosul comunităţii", ne-a spus Lilia Corciu, asistentul social din localitate. „Până acum, pe porţiunea asta de drum care nu era luminată s-au întâmplat multe accidente şi chiar furturi din gospodării. Bătrânii şi persoanele cu probleme de sănătate nu mai ieşeau din casă dacă însera şi pentru medici era dificil să se deplaseze pe întuneric până la un bolnav acasă la periferia localităţii. Tocmai din acest motiv am hotărât împreună cu toţi locuitorii că aceasta este cea mai mare problemă care trebuie soluţionată. Tot atunci am decis că administraţia locală împreună cu locuitorii vor acoperi  20 la sută din suma totală de 215 mii 236 lei necesară pentru implementarea acestui proiect", ne mai spune asistentul social. Proiectul din Suhuluceni va fi implementat până la sfârşitul acestui an.

Programul Comun Dezvoltare Locală Integrată este implementat de Guvernul Republicii Moldova cu asistenţa Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Entităţii Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women) şi cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei. Cancelaria de Stat este coordonatorul naţional al PCDLI.

Programul urmăreşte scopul de a asigura grupurilor vulnerabile, inclusiv categoriilor discriminate, social excluse şi marginalizate, beneficii egale de pe urma descentralizării şi dezvoltării locale. În activitatea sa, Programul se conduce după câteva principii de bază: participare, transparenţă, responsabilizare, nedescriminare, egalitate în drepturi, oportunităţi şi beneficii pentru femei şi bărbaţi. PCDLI activează în 60 de sate şi 10 oraşe din 10 raioane-pilot din republică, selectate după criteriul vulnerabilităţii în baza indicatorilor de deprivare a ariilor mici.

 

 

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2019 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 725409 |  ieri: 266 |  azi: 52 |  Online: 1
 
Abonare noutăţi