Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » Astăzi au demarat atelierele de instruire a aleşilor locali în domeniul administraţiei publice locale

Astăzi au demarat atelierele de instruire a aleşilor locali în domeniul administraţiei publice locale

   
imprimare
16.11.2011   3388 Accesări  

Până la sfârşitul acestui an peste 12 mii de aleşi locali vor fi instruiţi în domeniul administraţiei publice locale. Atelierele de instruire au demarat astăzi la Căuşeni şi se vor desfăşura etapizat în toată republica. Prin aceste activităţi Cancelaria de Stat cu asistenţa  PNUD, UN Women şi sprijinul financiar al Guvernului Suediei, în cadrul Programului Comun Dezvoltare Locală Integrată, urmăreşte scopul de a consolida capacităţile  administraţiei publice locale în contextul procesului de descentralizare.

Prezent la deschiderea primului atelier de instruire, Ilie Gluh, preşedintele raionului Căuşeni a menţionat că este o activitate absolut necesară pentru administraţia publică locală, deoarece mai bine de jumătate din primarii raionului Căuşeni sunt la primul mandat, vin din alte domenii de activitate şi nu cunosc specificul activităţii . „Ei trebuie să înţeleagă mecanismul de funcţionare a administraţiei publice locale, principiile de lucru, obligaţiile şi responsabilităţile lor pentru a putea răspunde cu promptitudine şi eficient la necesităţile oamenilor care au investit speranţe în ei", a spus Ilie Gluh.

Potrivit Victoriei Cujba din cadrul Cancelariei de Stat, Direcţia politici de descentralizare, necesitatea acestui curs a fost dictată de rezultatele  studiilor privind capacităţile administraţiei publice locale în vederea preluării anumitor competenţe pasibile descentralizării. Aleşii locali vor fi instruiţi în localităţile din care fac parte de către un grup de formatori pregătiţi anterior în vederea conducerii acestor sesiuni de orientare. „Ne-am propus să oferim aleşilor locali posibilitatea de a fi instruiţi la ei acasă de nişte profesionişti bine pregătiţi, utilizând cele mai optime metode şi tehnici de instruire pentru a îmbunătăţi abilităţile şi cunoştinţele aleşilor locali, astfel încât ei să poată asigura un management eficient a treburilor publice, să fie adevăraţi lideri locali şi să contribuie la dezvoltarea comunităţilor din care fac parte", a mai menţionat Victoria Cujba.  

Astfel,  participanţii la curs vor dezbate timp de o zi mai multe subiecte ce ţin de funcţionarea administraţiei publice locale, abordarea politicilor publice privind APL prin prisma drepturilor omului şi egalităţii de gen, managementul serviciilor publice locale, patrimoniul public, finanţele publice locale şi descentralizarea financiară. Atelierele de instruire sunt concepute într-o manieră interactivă, un accent deosebit fiind pus pe aspectele practice, utilizarea exemplelor, studiilor de caz. La finele cursului, participanţii vor primi şi câte un exemplar din „Ghidul  alesului local", lucrare elaborată în cadrul Programului Comun Dezvoltare Locală Integrată.

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2019 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 726977 |  ieri: 155 |  azi: 19 |  Online: 4
 
Abonare noutăţi