Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » Cancelaria de Stat a demarat programul de instruire a aleşilor locali în contextul reformei de descentralizare

Cancelaria de Stat a demarat programul de instruire a aleşilor locali în contextul reformei de descentralizare

   
imprimare
01.11.2011   3147 Accesări  

În perioada 31 octombrie-3 noiembrie curent, la Academia de Administrare Publică pe lângă Preşedintele Republicii Moldova se desfăşoară un curs de instruire a formatorilor în domeniul administraţiei publice locale. Evenimentul face parte din şirul de activităţi organizate de Cancelaria de Stat şi Programul Comun Dezvoltare Locală Integrată în vederea consolidării capacităţii administraţiei publice locale în contextul procesului de descentralizare.

Prin acest curs organizatorii îşi propun instruirea unui grup de formatori pentru conducerea  sesiunilor de orientare pentru aproximativ 12 mii de aleşi locali din toată republica. Obiectivul principal al programului de formare prevede pregătirea unor specialişti capabili să transmită mai departe principiile unei administraţii publice moderne şi eficiente. Astfel,  reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale şi companiilor de consultanţă care participă la atelier vor avea posibilitatea să-şi  îmbunătăţească cunoştinţele în domeniul managementului activităţilor de instruire,  să-şi perfecţioneze abilităţile de prezentare, comunicare şi de lucru în echipă. La finele cursului participanţii vor şti să planifice şi să realizeze o sesiune de informare a aleşilor locali în domeniul administraţiei publice locale, utilizând noi metode interactive. 

Prezentă la inaugurarea cursului, Victoria Cujba din cadrul Cancelariei de Stat, Direcţia politici de descentralizare, a menţionat că necesitatea acestui curs a fost dictată de rezultatele  studiilor efectuate pentru a estima capacităţile administraţiei publice locale în vederea preluării anumitor competenţe pasibile descentralizării. "Pentru ca Guvernul să poată avansa în procesul de descentralizare se impune consolidarea capacităţii administraţiei  publice locale, iar participanţilor la acest curs li s-a acordat toată încrederea de a fi mesagerii noştri în teritoriu. Credem că vor utiliza cele mai optime metode şi tehnici de instruire pentru a îmbunătăţi abilităţile şi cunoştinţele aleşilor locali, astfel încât ei să poată asigura un management eficient a treburilor publice, să fie adevăraţi lideri locali şi să contribuie la dezvoltarea comunităţilor din care fac parte", a mai menţionat Victoria Cujba.  

În cele patru zile de instruire, participanţii la curs vor dezbate mai multe subiecte ce ţin de activitatea administraţiei publice locale, printre care finanţele publice locale şi descentralizarea financiară, mangementul serviciilor publice locale, abordarea serviciilor publice privind administraţia publică locală prin prisma drepturilor omului şi egalităţii de gen etc. „Programul de formare are o abordare integrată şi aplică regulile de învăţare activă pe care trebuie să le promoveze un formator. Un accent deosebit este pus pe aspectele practice, utilizarea exemplelor, studiilor de caz, urmărindu-se dezvoltarea de abilităţi specifice formatorilor", a declarat Olesea Cruc, manager de proiect în cadrul Programului Comun Dezvoltare Locală Integrată.

Atelierul de instruire este organizat de Cancelaria de Stat cu asistenţa  PNUD, UN Women şi sprijinul financiar al Guvernului Suediei, în cadrul Programului Comun Dezvoltare Locală Integrată.

 

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2019 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 726151 |  ieri: 213 |  azi: 68 |  Online: 2
 
Abonare noutăţi