Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » Procesul de descentralizare va fi monitorizat şi evaluat

Procesul de descentralizare va fi monitorizat şi evaluat

   
imprimare
03.10.2011   2834 Accesări  

O evaluare a statisticilor disponibile la nivel naţional şi local - care ar putea fi utilizate în monitorizarea evoluţiei şi rezultatelor obţinute în procesul de descentralizare din Moldova - urmează a fi efectuată de experţi în cadrul unei activităţi iniţiate de Cancelaria de Stat cu sprijinul Programului Comun Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI) şi implementate de Proiectul Comun ONU privind Consolidarea Sistemului Statistic Naţional.

Scopul primordial al descentralizării este de a răspunde necesităţilor tuturor cetăţenilor, inclusiv a categoriilor vulnerabile ale populaţiei, prin a asigura un acces mai bun şi mai echitabil al acestora la servicii de calitate în localităţile în care locuiesc. Acest lucru devine posibil atunci când autorităţile publice de nivel local dispun de competenţe, capacităţi şi resurse necesare, precum şi de putere de deciziei şi autonomie.

Dat fiind interesul sporit al guvernelor multor ţări vizavi de ideea descentralizării, acestea au nevoie de evidenţe exacte cu privire la evoluţia procesului de descentralizare. Pentru a răspunde acestei necesităţi o echipă de experţi internaţionali şi naţionali vor efectua o inventariere a datelor statistice disponibile, care este posibilă prin consultarea atât a producătorilor de date, cât şi a celor care le utilizează. 

Patricia Alexander, economist-statistician din Canada şi expertul PCDLI aflat la Chişinău în misiune de familiarizare, a menţionat că datele statistice reprezentate prin cifre se transformă în cunoştinţe doar atunci când are loc dialogul între furnizatorii şi utilizatorii de date.

„Odată ce se produce interacţiunea dintre producătorii şi utilizatorii de statistici, putem afirma că ţara produce date cu adevărat utile pentru a măsura evoluţia fenomenelor şi proceselor din societate, pentru a identifica necesităţile diferitor grupuri de persoane, în special a celor aflate în dificultate sau supuse anumitor factori de vulnerbailitate. Drept exemple de astfel de factori ar putea servi nivelul scăzut de educaţie, care reduce şansele de angajare în câmpul muncii şi de obţinere a unui câştig decent, vârsta, când e vorba de persoanele în etate sau tineri, mediul de reşedinţă cu infrastructură slab dezvoltată, sursele de venit limitate, inegalitatea din perspectiva de gen etc. Trebuie să ne asigurăm că există date relevante privind toate categoriile de populaţie, necesităţile acestora, gradul de participare a lor în procesul electoral, decizional şi în viaţa publică şi socială, accesul mai bun şi echitabil la serviciile publice prestate de autorităţi, dar şi satisfacerea de către Guvern a necesităţilor populaţiei etc.", a menţionat Patricia Alexander. 

În perioada 26-30 septembrie curent, experţii PCDLI au avut consultări de iniţiere cu reprezentanţii Cancelariei de Stat, principalii furnizori şi utilizatori de date statistice, precum şi cu societatea civilă. Scopul a fost de a identifica tipurile de date disponibile, relevanţa acestora, gradul de utilizare a lor, dificultăţile întâmpinate, aşteptările cu privire la parametrii şi dimensiunile de evaluare şi monitorizare a vulnerabilităţii în contextul descentralizării şi, respectiv, domeniile prioritare în care este necesară şi posibilă îmbunătăţirea disponibilităţii şi producerii de date. La următoarea etapă se va elabora şi testa lista de indicatori de monitorizare la tematica enunţată.

În urma inventarierii bazei statistice vor fi determinate capacităţile naţionale curente şi potenţialul de a produce, dar şi de a utiliza statistici relevante procesului de descentralizare, bazat pe principiile drepturilor omului şi a egalităţii de gen, se vor face propuneri şi recomandări cu privire la îmbunătăţirea situaţiei sub acest aspect, inclusiv pentru Cancelaria de Stat, care coordonează reforma de descentralizare.

Programul Comun  Dezvoltare Locală Integrată este implementat  de Guvernul Republicii Moldova cu asistenţa  Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Entităţii Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women) şi cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei. Proiectul privind Consolidarea Sistemului Statistic Naţional este un proiect comun al  Biroului Naţional de Statistică, PNUD, UN Women, UNFPA şi UNICEF.

Programul Comun Dezvoltare Locală Integrată susţine Guvernul Republicii Moldova în procesul de descentralizare şi consolidare a autonomiei locale, în timp ce Proiectul Comun ONU privind Consolidarea Sistemului Statistic Naţional contribuie la sporirea  capacităţilor naţionale de producere, diseminare şi utilizare a datelor în procesul de monitorizare şi evaluare a politicilor bazate pe evidenţe.

 

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2019 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 726981 |  ieri: 155 |  azi: 21 |  Online: 0
 
Abonare noutăţi