Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » A fost prezentat Raportul de evaluare a capacităţilor administrative a autorităţilor publice locale

A fost prezentat Raportul de evaluare a capacităţilor administrative a autorităţilor publice locale

   
imprimare
15.12.2010   7315 Accesări  

Studiul a fost elaborat de experţii IDIS „Viitorul", Institutului Dezvoltării Urbane (IDU) şi ai companiei de consultanţă din România Avensa, contractaţi de Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată în contextul procesului de elaborare a Strategiei de Descentralizare.

Datele studiului cuprind 68 de unităţi administrativ-teritoriale, 10 oraşe şi 58 de comune şi sate, în care au fost analizate situaţia economică şi factorii ce determină această situaţie, starea infrastructurii, capacitatea organizatorică a  autorităţilor publice locale, managementul financiar, capacitatea de planificare strategică şi de atragere a investiţiilor.

Potrivit lui Veaceslav Bulat, directorul IDU şi unul din autorii studiului, numărul mic de întreprinderi şi structura economiei slab dezvoltată explică capacităţile financiare limitate ale administraţiilor publice locale, imposibilitatea de a  reabilita infrastructura şi de a impulsiona procesului de dezvoltare la nivel local. 

„În localităţile rurale la 1000 de persoane le revine 5-6 întreprinderi, dintre care doar 1-2 sunt industriale. Acest fapt se reflectă asupra veniturilor bugetelor locale, care constituie 1215 lei pe cap de locuitor, faţă de 1847 lei media naţională", a menţionat Veaceslav Bulat în cadrul prezentării studiului. 

Expertul Avensa, Daniel Barbu, care a analizat capacitatea de planificare strategică şi de atragere a investiţiilor de către APL, a spus că nu toate unităţile administrativ-teritoriale au planuri de dezvoltare strategică. În localităţile care au planuri de dezvoltare acestea sunt  rar actualizate, nu sunt utilizate ca instrumente de lucru, ci doar pentru arhivare.

O problemă majoră o constituie lipsa personalului de specialitate. Doar 74 de persoane în toate cele 68 unităţi administrativ-teritoriale evaluate au cunoştinţe în planificarea strategică şi atragerea investiţiilor.

Alexandru Ursul, managerul PCDLI, a spus că localităţile evaluate dispun în general de capacităţi slabe de administrare, iar Strategia de descentralizare  trebuie să  contribuie la  consolidarea capacităţilor APL.

Mai mulţi participanţi la dezbatere au spus că, deşi cu mari tergiversări, totuşi a fost creat cadrul instituţional pentru  promovarea reformei de  descentralizare, iar Strategia de Descentralizare se elaborează  într-un proces participativ amplu.

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2019 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 726977 |  ieri: 155 |  azi: 19 |  Online: 4
 
Abonare noutăţi