Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » A fost lansat Ghidul „Cum vom mobiliza comunitatea în procesul de dezvoltare locală”

A fost lansat Ghidul „Cum vom mobiliza comunitatea în procesul de dezvoltare locală”

   
imprimare
29.11.2010   3702 Accesări  

Ghidul „Cum vom mobiliza comunitatea în procesul de dezvoltare locală" a fost lansat în cadrul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată în contextul elaborării politicilor de descentralizare şi are drept scop ghidarea persoanelor din comunitate prin întreg procesul de dezvoltare comunitară, inclusiv prin procesul analizei situaţionale a localităţii, prin informarea populaţiei despre asigurarea principiului transparenţei şi cerinţele procesului transparenţei. Ghidul se referă la faptul cum să convingă populaţia că trebuie să fie implicată în procesul de dezvoltare locală, cum să elaboreze un plan strategic de dezvoltare locală în comunităţi şi cum să monitorizeze implementarea acestui plan, prin aplicarea unor metode participative, cu implicarea nemijlocită a populaţiei. În pofida faptului că localităţile au fost asistate de mai multe programe, nu există o metodologie comună unificată de elaborare a planurilor de dezvoltare. Scopul acestui ghid este de a unifica experienţa acumulată, a prezenta într-un format unic cum trebuie elaborate planurile strategice.

Ghidul a fost elaborat  în baza experienţelor existente în Republica Moldova de mobilizare a comunităţii, experienţe care sunt bazate pe proiectele implementate de PNUD, USAID, Banca Mondială, Fondul de Investiţii Sociale pe parcursul a 10 ani.

„În condiţiile în care administraţia publică locală va fi interesată să iniţieze procesul de dezvoltare locală, va schimba mult starea de lucruri. Acest proces va duce la respectarea principiilor drepturilor omului în comunităţi, prin acordarea posibilităţilor grupurilor din comunitate, în special grupurilor dezavantajate, să participe în procesul de dezvoltare locală, să îşi identifice necesităţile de dezvoltare, să implementeze proiecte care vor conduce la schimbarea bunăstării lor în comunitate", a declarat Ludmila Malcoci, responsabilă de elaborarea Ghidului.

Ghidul „Cum vom mobiliza comunitatea în procesul de dezvoltare locală" include modalităţile de planificare strategică, respectarea principiului drepturilor omului, transparenţei, non-discriminării. Un compartiment special îi revine planului special de prevenire a dezastrelor naturale cu care se confruntă localităţile Republicii Moldova în ultima perioadă.

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2019 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 726985 |  ieri: 155 |  azi: 23 |  Online: 2
 
Abonare noutăţi