Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » Aplicarea principiilor drepturilor omului şi egalităţii de gen la elaborarea Strategiei de descentralizare

Aplicarea principiilor drepturilor omului şi egalităţii de gen la elaborarea Strategiei de descentralizare

   
imprimare
16.11.2010   8934 Accesări  

Proiectul  Strategiei  de  descentralizare,  elaborat  de  Cancelaria  de  Stat  cu  concursul  autorităţilor  publice  centrale  şi  locale, în cadrul grupurilor de lucru pentru descentralizare ale Comisiei paritare, cu asistenţa experţilor locali şi străini,  a  fost  supus  primelor  consultări  publice.

Victoria Cujba, şef-adjunct al Direcţiei politici de descentralizare a Cancelariei de Stat, a menţionat în cadrul consultărilor publice că Proiectul Strategiei Naţionale de Descentralizare se află în proces de elaborare şi pentru definitivare, Guvernul consideră necesar să apeleze la consultările cu experţii în domeniu, cu reprezentanţii societăţii civile şi sectorului guvernamental. „Prin intermediul consultărilor valorificăm potenţialul societăţii civile şi a experţilor în domeniu, în particular privind abordarea drepturilor omului şi egalităţii de gen, în contextul concret al politicii de descentralizare", a mai menţionat Victoria Cujba.

„La această primă consultare publică am invitat ONG-uri specializate în respectarea drepturilor omului şi egalităţii de gen, deoarece este foarte important ca abordarea în    elaborarea şi implementarea politicilor de descentralizare să se facă prin prisma respectării drepturilor omului. Cele patru principii ale acestei abordări -  participarea, non-discriminarea, transparenţa şi responsabilizarea -  asigură adevărata implicare a populaţiei în procesele şi deciziile-cheie", a menţionat Mihai Roşcovan, coordonatorul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI). PCDLI oferă asistenţă Guvernului Republicii Moldova în procesul de descentralizare şi este implementat cu asistenţa PNUD, UNIFEM şi a Guvernului Suediei.

Viorel Soltan, directorul Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate,  a subliniat că    implicarea organizaţiilor societăţii civile în dialogul pe marginea proiectului Strategiei de descentralizare oferă posibilitate diferitor grupuri ale populaţiei, pe care acestea le reprezintă, să facă cunoscute necesităţile şi probleme lor.

Nina Orlov, coordonator naţional de programe la Ambasada Suediei, a menţionat în cadrul consultării publice că utilizarea abordării bazate pe drepturile omului şi a egalităţii de gen este foarte importantă, deoarece politicile publice se referă la toţi cetăţenii şi acestea nu pot şi nu trebuie să admită discriminarea sub nicio formă. "O  asemenea abordare constituie o normă, un principiu a tuturor societăţilor democratice", a menţionat Nina Orlov.

Potrivit Victoriei Cujba, consultările publice pe marginea proiectului Strategiei de Descentralizare vor continua până la definitivarea proiectului. În discuţii vor fi atrase diverse categorii de populaţie,  reprezentanţi ai APL, ONG din teritoriu. Opiniile expuse pe parcurs vor fi luate în consideraţie la elaborarea variantei finale a Strategiei de descentralizare, care urmează să fie propusă Guvernului spre examinare şi aprobare anul viitor.

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2019 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 726500 |  ieri: 133 |  azi: 84 |  Online: 2
 
Abonare noutăţi