Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » În mai multe comunităţi vor fi consolidate capacităţile administraţiei publice locale

În mai multe comunităţi vor fi consolidate capacităţile administraţiei publice locale

   
imprimare
10.09.2010   2908 Accesări  

În 10 raioane, 10 oraşe şi 58 de localităţi rurale din republică au demarat activităţi de consolidare a capacităţilor autorităţilor administraţiei publice locale (APL), implementate de Guvernul Republicii Moldova, în parteneriat cu PNUD Moldova, UNIFEM şi Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (SIDA), în cadrul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI).

Printre raioanele selectate se numără Soroca, Donduşeni, Sângerei, Călăraşi, Nisporeni, Hânceşti, Teleneşti, Leova, Cantemir şi Ciadâr-Lunga. Comunităţile beneficiare au fost selectate în mod transparent după următoarele criterii: vulnerabilitate (stabilit în baza Indicatorului de Deprivare oferit de Ministerul Economiei), proporţionalitate regională, abordare integrată (criteriu stabilit în funcţie de necesităţile localităţilor şi disponibilitatea lor de punere în aplicare a iniţiativele inter-municipale), non-discriminare (vor fi vizate şi localităţile populate de minorităţi etnice) şi dimensiune (comunităţi cu mai mult de 1500 de persoane).

 La prima etapă, în toate comunităţile selectate vor fi evaluate capacităţile administrative ale APL pentru a stabili gradul lor de pregătire în vederea preluării unor noi atribuţii în contextul reformei de descentralizare. Evaluarea capacităţilor va fi efectuată în baza metodologiei elaborată de PNUD, dar ajustată la realităţile Republicii Moldova şi a legislaţiei naţionale. Cea de-a doua etapă prevede ca, în baza rezultatelor evaluării, în toate comunităţile să fie elaborate planuri de consolidare a capacităţilor APL şi să fie oferite granturi pentru implementarea unor iniţiative identificate.

Ulterior, în baza metodologiei existente de evaluare a capacităţilor APL se prevede ca în alte 10 raioane să fie evaluate capacităţile APL-urilor şi să se ofere granturi mici pentru consolidarea acestora. Apoi, în bază de concurs din cele 20 raioane beneficiare să fie selectate 10 raioane care vor beneficia din partea PCDLI de granturi pentru îmbunătăţirea serviciilor publice şi a infrastructurii comunităţilor. Prin implementarea acestor activităţi Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată va obţine mai multe rezultate. În primul rând, va fi elaborat un studiu naţional de evaluare a capacităţilor autorităţilor administraţiei publice locale, care va servi drept bază pentru elaborarea Strategiei de descentralizare. În al doilea rând, vor fi întocmite, în premieră pentru Republica Moldova, planuri de consolidare a capacităţilor APL pentru comunităţile vizate şi va fi testată şi instituţionaliză metodologia de evaluare a capacităţilor APL", a spus Valeria Ieşeanu, manager de proiect din cadrul PCDLI.

Din lista comunităţilor beneficiare a activităţilor de consolidare a APL fac parte şi 5 localităţi afectate de inundaţiile din vara acestui an. La solicitarea Guvernului, aceste localităţi vor beneficia în regim de urgenţă de asistenţă suplimentară din partea PNUD Moldova pentru combaterea consecinţelor inundaţiilor, inclusiv de asistenţă pentru elaborarea şi aplicarea planurilor de intervenţii în cazul unor calamităţi naturale.

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2019 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 725710 |  ieri: 280 |  azi: 49 |  Online: 0
 
Abonare noutăţi