Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » În procesul de descentralizare Guvernul este sprijinit de partenerii săi de dezvoltare

În procesul de descentralizare Guvernul este sprijinit de partenerii săi de dezvoltare

   
imprimare
22.04.2010 - 23.04.2010   2151 Accesări  

În perioada 22-23 aprilie curent a avut loc un atelier de lucru, în cadrul căruia reprezentanţi ai Guvernului, Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Fondului Naţiunilor Unite de Dezvoltare pentru Femei (UNIFEM) şi Agenţiei Suedeze de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare (SIDA) şi-au sincronizat planurile de acţiuni privind reforma de descentralizare. Cei prezenţi la atelierul de lucru au discutat, în special, despre elaborarea Strategiei de descentralizare şi au reiterat disponibilitatea lor de a aborda dezvoltarea locală din perspectiva drepturilor omului şi egalităţii genurilor.

Potrivit Victoriei Cujba, şef adjunct al Direcţiei politici de descentralizare din cadrul Cancelariei de Stat, una dintre acţiunile prioritare ale actualii guvernări pe dimensiunea descentralizare şi autonomie locală este elaborarea proiectului Strategiei privind descentralizarea prin implicarea tuturor actorilor din domeniu şi asigurarea unui proces decizional transparent. Ea a mai menţionat că strategia respectivă, fiind un document de politici, va include direcţia orientativă de activităţi pe termen imediat, mediu şi lung şi va avea drept scop identificarea modalităţii şi mecanismului de realizare a procesului de descentralizare. „Conform acordurilor de colaborare, în procesul de implementare a Programului de activitate pe dimensiunea descentralizare, Guvernul este susţinut de partenerii de dezvoltare, inclusiv PNUD, UNIFEM şi SIDA prin Programul Comun Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI)", a mai menţionat Victoria Cujba.

Potrivit lui Mihai Roşcovan, coordonatorul PCDLI, prin cele patru componente ale sale, Programul oferă asistenţă Guvernului în crearea unui cadru legal şi de politici adecvat pentru sprijinirea reformei de descentralizare şi a procesului de dezvoltare durabil la nivel local. Un alt obiectiv al Programului în curs de implementare este consolidarea capacităţii autorităţilor publice locale de a asigura o bună planificare, bugetare, implementare, monitorizare şi evaluare a politicilor şi serviciilor la nivel local. De asemenea, Programul sprijină mobilizarea comunităţilor locale şi organizaţiilor societăţii civile, inclusiv din regiunea Transnistreană, pentru aplicarea principiilor de dezvoltare locală durabilă şi asigurarea accesului la servicii publice mai bune pentru populaţie. „Programul consolidează abordarea dezvoltării locale din perspectiva drepturilor omului şi egalităţii genurilor, care prevede participare , transparenţă, asumarea responsabilităţii şi non-discriminare" a mai menţionat Mihai Roşcovan.

 

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2019 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 725199 |  ieri: 254 |  azi: 121 |  Online: 1
 
Abonare noutăţi