Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » Prim-ministrul Vlad FILAT a prezidat astăzi primele consultări preliminare cu reprezentanţii autorităţilor administraţiei publice locale de nivelul II, în contextul priorităţii Guvernul Republicii Moldova de descentralizare a puterii şi asigurare a autonomiei locale

Prim-ministrul Vlad FILAT a prezidat astăzi primele consultări preliminare cu reprezentanţii autorităţilor administraţiei publice locale de nivelul II, în contextul priorităţii Guvernul Republicii Moldova de descentralizare a puterii şi asigurare a autonomiei locale

   
imprimare
15.04.2010   4269 Accesări   www.gov.md

Reprezentanţii administraţiei publice centrale au discutat cu preşedinţii de raioane problemele şi priorităţile privind implementarea reformei de descentralizare.

Prim-ministrul Vlad FILAT a subliniat importanţa procesului de consultări în ceea ce priveşte organizarea măsurilor de descentralizare, amintind în context de discuţiile desfăşurate anterior cu reprezentanţii autorităţilor publice de nivelul I.

Premierul a accentuat că politicile anterioare în acest domeniu nu au asigurat o autonomie reală pentru administraţia publică locală (APL), menţionînd necesitatea cooperării autorităţilor locale şi celor centrale în vederea elaborării unei Strategii de reformă şi descentralizare a APL. În acest scop va fi creată o Comisie de specialitate în frunte cu Prim-ministrul Vlad FILAT, din componenţa căreia vor face parte reprezentanţi ai autorităţilor locale, centrale şi ai societăţii civile.

Vlad FILAT a evidenţiat priorităţile procesului de reformare a APL: apropierea serviciilor publice şi a deciziilor de cetăţean, eficientizarea structurilor APL, implementarea Strategiei de Dezvoltare Regională şi efectuarea descentralizării fiscale. În context, Prim-ministrul a subliniat necesitatea facilitării accesului cetăţeanului la serviciile publice pentru ca acesta să nu fie nevoit să străbată distanţe mari pentru perfectarea actelor.

Prim-ministrul şi-a exprimat speranţa că procesul de reformare a APL va fi unul rapid, care va contribui la eficientizarea serviciilor publice.

Vlad FILAT a solicitat asigurarea unei comunicări eficiente cu cetăţenii în ceea ce priveşte politica socială a Guvernului şi elaborarea unui Program de informare a cetăţenilor privind acordarea ajutoarelor sociale.

Premierul a cerut preşedinţilor de raioane să asigure ordinea pe malul rîului Prut pentru a nu admite transformarea acestuia în gunoişte după scoaterea sîtrmei ghimpate.

Victor BODIU, ministrul de Stat, a subliniat disponibilitatea Executivului de a asigura o descentralizare reală a puterii, care presupune un larg proces de consultări cu participarea autorităţilor centrale şi locale, elaborarea planurilor strategice de acţiune şi reforma de descentralizare şi modernizăre a APL.

Preşedinţii de raioane au solicitat crearea unor comisii de acreditare a instituţiilor de învăţămînt pentru facilitarea procesului de administrare educativă şi au menţionat problemele instituţiilor sociale, care au acumulat datorii pentru consumul de gaze şi la alte servicii. De asemenea, ei s-au referit la problema asigurării cu transport a elevilor, pentru a fi transportaţi la locurile de studii.

 

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2019 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 726979 |  ieri: 155 |  azi: 21 |  Online: 0
 
Abonare noutăţi