Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » Prim-ministrul Vlad FILAT a participat astăzi la şedinţa consultativă cu reprezentanţii autorităţilor administraţiei publice locale de nivelul I privind reforma de descentralizare

Prim-ministrul Vlad FILAT a participat astăzi la şedinţa consultativă cu reprezentanţii autorităţilor administraţiei publice locale de nivelul I privind reforma de descentralizare

   
imprimare
08.04.2010   2460 Accesări   www.gov.md

În cuvîntul de salut, adresat participanţilor la întrunire, Prim-ministrul a menţionat că reforma de descentralizare este una din priorităţile definite şi în Programul de guvernare, şi în documentul strategic „Relansăm Moldova", prezentat partenerilor de dezvoltare la Bruxelles, pentru implementarea căruia Guvernul RM a obţinut 2,6 miliarde de dolari SUA.

O parte din proiectele respective vor fi realizate pe parcursul implementării procesului de descentralizare. Cu toate că contextul politic nu este suficient de favorabil realizării acestei reforme complexe şi de durată, noi ne-am asumat responsabilitatea realizării acestui obiectiv", a declarat Vlad FILAT.

Prim-ministrul a optat pentru elaborarea Strategiei şi Planului de acţiuni privind implementarea reformei de descentralizare, în cadrul unui exerciţiu comun al autorităţilor centrale, autorităţilor locale, mediului academic, societăţii civile şi partenerilor de dezvoltare.

În context, Premierul a anunţat că Guvernul intenţionează să atribuie coordonarea priorităţilor descentralizării unei comisii specializate, constituite în mod paritar din reprezentanţi ai autorităţilor centrale, locale şi ai societăţii civile. Această comisie va fi prezidată de Prim-ministru, asistată de un birou specializat în cadrul Cancelariei de Stat şi va coordona cooperarea dintre autorităţi, stabilirea de priorităţi şi monitorizarea procesului descentralizării.

Prim-ministrul a subliniat importanţa asigurării finanţării corespunzătoare a competenţelor trecute în sarcina autorităţilor locale în procesul descentralizării. În acest sens, Guvernul intenţionează să finalizeze noua redacţie a Legii privind finanţele publice locale ca, pînă la sfîrşitul anului 2010, aceasta să fie aprobată de Parlament.

Totodată, Vlad FILAT a menţionat drept obiectiv al Reformei de descentralizare creşterea capacităţilor administrative ale localităţilor şi raioanelor, în scopul sporirii competitivităţii acestora.

„Obiectivul nostru este de a transforma administraţia publică locală în una eficientă şi performantă. Demarăm un proces complex de reformare, pentru implementarea căruia avem nevoie de dialog, cooperare şi parteneriat", a conchis Prim-ministrul.

Ministrul de Stat Victor BODIU a precizat că  întrunirea de astăzi reprezintă prima rundă de consultări preliminare privind organizarea procesului participativ de elaborare a strategiei de descentralizare, urmînd ca săptămina viitoare să fie convocate şedinţe similare cu  reprezentanţii autorităţilor administraţiei publice locale de nivelul II, societăţii civile şi mediului academic.

Consultările vor viza aspectele de organizare şi arhitectura instituţională, menite să asigure un proces eficient, cît mai larg şi mai transparent de participare a tuturor partenerilor. Consultările au drept scop atît asigurarea unui schimb activ de idei, cît şi mobilizarea participării partenerilor la procesul de descentralizare.

 

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2019 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 726978 |  ieri: 155 |  azi: 20 |  Online: 5
 
Abonare noutăţi