Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » Prim-ministrul Vlad FILAT a participat astăzi la şedinţa cu participarea oficialilor Guvernamentali de nivel înalt privind reforma de descentralizare

Prim-ministrul Vlad FILAT a participat astăzi la şedinţa cu participarea oficialilor Guvernamentali de nivel înalt privind reforma de descentralizare

   
imprimare
02.07.2010   1592 Accesări   www.gov.md

La şedinţă au luat parte miniştri, deputaţi şi experţi internaţionali în domeniu.

Prim-ministrul a subliniat importanţa subiectelor abordate în cadrul şedinţei, menţionînd că descentralizarea puterii şi asigurarea autonomiei locale constituie una din priorităţile Guvernului. Vlad FILAT a specificat că în acest sens au fost întreprinse un şir de acţiuni şi a atenţionat că reuşita procesului de descentralizare depinde de modul de conceptualizare a lui şi de voinţa politică în executarea acestui angajament.

Premierul a solicitat implicarea imediată a tuturor autorităţilor în procesul de elaborare a Strategiei de descentralizare (iulie-decembrie 2010) şi în dezbaterile privind reforma de descentralizare.

Prim-ministrul Vlad FILAT a relevat că în urma implementării reformei respective urmează a fi delegate nu doar un şir de competenţe către administraţia publică locală, ci şi responsabilităţi, care în cele din urmă să contribuie la eficientizarea actului administrativ. „De asemenea, este necesară o analiză a capacităţilor administraţiei publice locale, precum şi existenţa unui mecanism clar de intervenţie în cazul în care nu este respectat echilibrul dintre administraţia publică centrală şi cea locală", a spus Premierul.

Ministrul de Stat, Victor BODIU a precizat că în cadrul întrunirilor pe această temă va fi studiată experienţa altor ţări în materie de descentralizare. „Prin procesele de descentralizare, noi urmărim crearea unei administraţi eficiente, eradicarea sărăciei şi acordarea unor servicii publice de calitate", a punctat Victor BODIU.

Ministrul de Stat a menţionat că la mijlocul lunii septembrie anul curent, va fi finalizat proiectul politicii de descentralizare a puterii şi de asigurarea autonomiei locale.

Vice-preşedintele Parlamentului, Iurie ŢAP, a evidenţiat necesitatea acţiunilor de descentralizare a puterii, subliniind că aceasta va asigura buna guvernare a ţării, va responsabiliza autorităţile publice de toate nivelele, va asigura dezvoltarea locală şi democratizarea societăţii.

Iurie ŢAP a opinat că cadrul legislativ în acest domeniu este unul incoerent şi nu poate fi aplicat. „Din această cauză, autorităţile publice locale sînt incapabile de a-şi exercita competenţele ce le revin şi sînt lipsite de capacităţi financiare", a mai spus reprezentantul forului legislativ.

Prima şedinţă a Comisiei paritare este programată pentru luna curentă. Dezbateri pe marginea reformei de descentralizare urmează să aibă loc şi în cadrul Comisiei specializate a Parlamentului.

 

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2019 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 726985 |  ieri: 155 |  azi: 23 |  Online: 0
 
Abonare noutăţi