Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » Experienţa Letoniei privind evoluţia sistemului de guvernare şi procesul de descentralizare

Experienţa Letoniei privind evoluţia sistemului de guvernare şi procesul de descentralizare

   
imprimare
27.06.2010 - 01.07.2010   2147 Accesări  

În perioada 27 iunie -1 iulie 2010, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din Republica Moldova au efectuat o vizită de studiu în Letonia, unde au semnat un acord de colaborare cu Asociaţia Letonă a Autorităţilor Locale şi Regionale.

Membrii delegaţiei din R. Moldova au întreprins această vizită pentru a studia de la colegii letoni modalităţile eficiente de  conducere a Asociaţiei APL, modalităţile de comunicare cu membrii Asociaţiei şi partenerii externi, precum şi  tacticele de negociere a problemelor de interes comun cu reprezentanţii organelor centrale.

În cadrul vizitei membrii delegaţiei au avut ocazia să se întâlnească atât cu  reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale, cât şi cu reprezentanţi ai societăţii civile şi mediului de afaceri din Letonia, care le-au împărtăşit din experienţa lor în domeniul guvernării democratice. În cadrul vizitei de studiu au fost puse în discuţie mai multe subiecte, printre care reforma administrativ-teritorială din Letonia, gestionarea finanţelor publice locale, relaţiile autorităţilor publice cu sectorul neguvernamental etc.    

„Procesele de democratizare în domeniul administraţiei publice locale iniţiate în Letonia au fost bazate pe experienţa şi sprijinul colegilor scandinavi, precum şi a organizaţiilor internaţionale de profil, aşa cum ar fi Congresul Autorităţilor Locale al Consiliului Europei, la care suntem parte. Experienţa acumulată în cei 17 ani de activitate a Asociaţiei a fost esenţială pentru promovarea cu succes a procesului de descentralizare în domeniul administraţiei publice locale. Acum suntem la etapa la care putem disemina bunele practici şi altor ţări care au pornit pe calea democratizării", a menţionat Andris Jaunsleinis, Preşedintele Asociaţiei letone. El a mai adăugat că din componenţa Asociaţiei fac parte toate comunele din ţară, membrii ei fiind prezenţi în toate structurile de stat, iar statutul Asociaţiei este definit printr-o lege privind guvernarea locală.

Potrivit Tatianei Badan, Preşedintele Congresului Autorităţilor Publice Locale (CALM) din R. Moldova, vizita de studiu a fost extrem de productivă şi necesară, deoarece multe dintre iniţiativele de care au aflat în Letonia pot fi aplicate şi în Republica Moldova, dat fiind faptul că ambele ţări au făcut parte din spaţiul ex-sovietic. „Experienţa şi evoluţia sistemului de guvernare leton, precum şi procesele de reformă sunt de mare interes pentru noi, iar această vizită a pus bazele unei colaborări de durată, partea letonă fiind gata să ne ofere tot sprijinul în procesul de descentralizare şi guvernare locală", a mai spus Tatiana Badan.  

Un moment important al vizitei de studiu l-a constituit semnarea Acordului de colaborare dintre CALM şi Asociaţia Letonă a Autorităţilor Locale şi Regionale. Documentul stabileşte cadrul de cooperare pe termen mediu şi lung între Asociaţiile APL ale celor două ţări în domeniul consolidării capacităţilor administraţiei publice locale, inclusiv al schimburilor de experienţă şi al diversificării portofoliului de servicii prestate beneficiarilor.

Vizita de studiu a fost organizată de Programul Comun Dezvoltare Locală Integrată, implementat de Guvernul Republicii Moldova în parteneriat cu PNUD, UNIFEM şi Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională, în cadrul componentei „Guvernare Locală şi Participare"

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2019 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 726145 |  ieri: 213 |  azi: 63 |  Online: 8
 
Abonare noutăţi