Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » De la primari – pentru primari: primul set de produse video despre dezvoltarea locală

De la primari – pentru primari: primul set de produse video despre dezvoltarea locală

   
imprimare
29.02.2016   4344 Accesări  

 

Cele mai bune experienţe în domeniul dezvoltării locale sunt transpuse în primul set de produse video destinat primarilor din Moldova.

Principalele domenii de dezvoltare locale precum: Asigurarea unor servicii de calitate; Dezvoltarea economică locală, Participare cetăţenească şi Transparenţa decizională sunt descrise cu studii de caz într-un format ușor accesibil și inovativ.

„Aceste produse sunt bazate pe experienţele celor 30 primării beneficiare ale Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată. Ne dorim  ca etapele parcurse şi rezultatele obţinute pe parcursul celor trei ani de experienţă să ajungă în fiecare primărie din țară, astfel ca în Republica Moldova să fie cât mai multe primării puternice, servicii de calitate şi oameni implicaţi. Mai multe aspecte au fost pilotate şi-au demonstrat eficienţa", a spus Victoria Cujba, şefă direcţie generală politici de descentralizare și administrare locală.

Filmele prezintă un șir de instrumente și soluții pentru principalele provocări cu care se confruntă primarii în gestionarea treburilor locale:

- asigurarea serviciilor comunale de calitate, în condiţiile în care peste 85 la sută din primăriile din R. Moldova au mai puţin de 5 mii de locuitori, ceea ce nu le permite să presteze servicii de calitate la tarife convenabile populaţiei. Astfel, un film dedicat cooperării intercomunitare aduce soluții concrete prin care primăriile pot colabora cu scopul asigurării serviciilor de apă şi canalizare, de evacuare a deşeurilor, iluminat public etc.

- dezvoltarea economică locală fără de care satele din Republica Moldova nu au șanse de supraviețuire, iar autorităţile locale ignoră de multe ori acest aspect. Deşi întreprinderile mici şi mijlocii reprezintă peste 97 la sută din numărul total al afacerilor din Republica Moldova, 80 procente din tot business-ul este localizat în zone urbane, iar satele rămân în afara dezvoltării economice și se depopulează din cauza lipsei locurilor de muncă. Filmuleţul la acest subiect prezintă un set de instrumente prin care autoritățile locale pot crea un  mediu economic atractiv ca să dezvolte localitatea.

- participarea populației la procesul de luare a deciziilor este una foarte scăzută. Conform unui studiu al PCDLI, la activitățile organizate de primărie cu scopul consultării cetățenilor, participă un număr foarte mic (nu depășește 10%). Astfel cetățenii participă foarte rar la consultarea bugetului localității, elaborarea planului de dezvoltare, elaborarea proiectelor comunitare, atragerea granturilor externe în localitate. Filmele dedicate Participării cetăţenești și Transparenţei decizionale prezintă instrumente practice pentru primării prin care se pot îmbunătăți aceste domenii problematice.

„După implementarea Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată în cele 30 localităţi-ţintă nivelul de mulțumire al cetățenilor față de activitatea Primăriei a crescut în majoritatea comunităților în care au fost aplicate aceste instrumente, în medie cu 30%, 40% sau chiar 50%, conform unui studiu realizat în 2015 comparativ cu 2014. Aceste constatări conving că acestea sunt instrumente utile pentru inspirarea primarilor în conlucrarea eficientă cu cetăţenii pentru o localitate mai prosperă", consideră Victoria Cujba.

Produsele video sunt accesibile şi pe Youtube la adresa: https://goo.gl/m2PtXd

Produsele video au fost elaborat în cadrul Programului Comun pentru Dezvoltare Locală Integrată, implementat de Guvernul Republicii Moldova cu asistența Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Entității Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), finanțat de către Guvernele Suediei și Danemarcei.

Opiniile exprimate în aceste publicații nu reflectă neapărat politicile sau viziunile oficiale ale Guvernului Republicii Moldova, PNUD, UN Women, Guvernelor Suediei și Danemarcei.

 

 

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2021 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 1146287 |  ieri: 925 |  azi: 530 |  Online: 29
 
Abonare noutăţi