Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » Reforma de descentralizare - un obiectiv important al Guvernului

Reforma de descentralizare - un obiectiv important al Guvernului

   
imprimare
18.12.2015   3698 Accesări  

 

Conferința internațională cu genericul "Descentralizarea: calea spre modernizare a Republicii Moldova" a reunit, la Chișinău, peste 300 de reprezentanţi ai administraţiei publice centrale și locale, parteneri de dezvoltare și experţi internaţionali.

La deschiderea evenimentului, Secretarul general al Guvernului Republicii Moldova, Serghei Palihovici a menţionat importanţa implementării Strategiei Naționale de Descentralizare și a Planului de Acțiuni în vederea realizării reformei teritorial-administrative a Republicii Moldova.

„Reforma descentralizării este una esențială deoarece vizează mai multe domenii, ca exemplu, financiar, fiscal, urban, economic etc. și vine să faciliteze activitatea administrației publice de toate nivelurile. Pe parcursul implementării Strategiei Naționale de Descentralizare ne convingem că o reformă atât de complexă, care ține de Guvernul și toate autoritățile locale, solicită susținerea societății civile, a populației, a partenerilor dar și a echipelor ministeriale și locale. Reforma de Descentralizare trebuie susținută și promovată exclusiv prin cooperare cu partenerii noștri de dezvoltare", a declarat Serghei Palihovici.

Principalele aspecte care au fost discutate în cadrul conferinţei vizează reușitele și restanțele în domeniul reformei de descentralizare care se implementează în Republica Moldova începând cu anul 2010, cadrul instituțional-juridic și politicile sectoriale, descentralizarea financiară, dar și reforma teritorial-administrativă.

Reprezentanții administrației publice locale au abordat diverse subiecte alături de funcționarii Parlamentului și a Guvernului pentru a evidenția problemele actuale și necesitățile de a îmbunătăți procesul de descentralizare. Totodată, în cadrul evenimentului au fost precizate principalele probleme cu care se confruntă administrațiile publice centrale și locale în implementarea reformei teritorial-administrative.

Conferinţa găzduieşte şi o serie de expoziții privind proiectul „Migrație și dezvoltare locală" a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova. De asemenea, au fost expuse materiale informative despre activitatea Centrului de Guvernare Electronică etc.

Lucrările conferinței vor continua mâine, 18 decembrie, cu sesiuni informative privind reformarea serviciilor prestate de administrațiile publice locale către cetățeni prin aplicarea tehnologiilor informaționale, e-Servicii și consolidarea bazelor fiscale locale.

Notă: Conferința internațională cu genericul "Descentralizarea: calea spre modernizare a Republicii Moldova" este organizată de Cancelaria de Stat a Republicii Moldova în parteneriat cu Congresul Autorităților Locale din Moldova, cu susținerea partenerilor de dezvoltare: Progamul Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PNUD/UN Women), Agenția de Cooperare Internațională a germaniei, USAID, Consiliul Europei și Centrul de Informare pentru Autoritățile Locale/Solidarity Fund PL.

La deschiderea conferinței au participat Secretarul General al Guvernului Republicii Moldova, Serghei Palihovici, Preşedinta Comisiei parlamentare pentru administraţia publică, ecologie şi dezvoltarea teritoriului, Elena Bodnarenco, Președinta Congresului Autorităților Locale din Moldova, Tatiana Badan, Şeful misiunii Consiliului Europei în Moldova, Jose Luis Herrero şi reprezentanta adjunctă a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova, Narine Sahakyan.

      

 

 

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2021 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 1146228 |  ieri: 925 |  azi: 473 |  Online: 2
 
Abonare noutăţi