Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » Prima întâlnire a primarilor parteneri ai Proiectului Migraţie şi Dezvoltare Locală

Prima întâlnire a primarilor parteneri ai Proiectului Migraţie şi Dezvoltare Locală

   
imprimare
04.12.2015   3773 Accesări  

 

Primarii parteneri ai Proiectului Migraţie şi Dezvoltare Locală au participat la prima întâlnire din cadrul Proiectului.

Sergiu Ceauș, Secretar General adjunct al Guvernului a ţinut să felicite primarii cu faptul că localităţile pe care le reprezintă au fost selectate în calitate de partenere ale Proiectului. „Guvernul Republicii Moldova mizează foarte mult pe suportul cetăţenilor plecaţi la muncă peste hotare. Utilizarea acestui potenţial nu este posibilă în deplină măsură mizând doar pe remitenţe. Acesta este un proces complex care necesită implicarea autorităţilor centrale, dar şi locale în a stimula concetăţenii noştri să fie parte a dezvoltării locale. Sunt sigur că prin intermediul acestui proiect va fi dat start unor modele de dezvoltare locală cu suportul migranţilor", a declarat Ceauş.

Olesea Cazacu, Manager de Proiect MiDL a făcut o prezentare extinsă a activităților proiectului.

Proiectul „Migraţie şi dezvoltare locală" are ca și obiectiv principal asistarea comunităților afectate de migrație în vederea îmbunătăţirii serviciilor locale, și anume: aprovizionarea cu apă și sanitație,  servicii sociale, de educație şi de sănătate, precum și accesul la oportunități generatoare de venituri (reîncadrarea în cîmpul muncii, susţinerea în dezvoltarea de afaceri). Proiectul „Migraţie şi dezvoltare locală" va fi implementat în perioada 2015 - 2017 în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, autorităţile publice locale, organizaţiile nonguvernamentale locale, sectorul privat, populaţia, inclusiv migranţii originari din comunităţile-ţintă. În total, 25 de sate şi oraşe de pe întreg teritoriul Republicii Moldova vor fi parte a proiectului". 

Angela Stafii, expert în domeniul migraţiei a ţinut să menţioneze că 38,6% din gospodăriile din Moldova au avut una sau mai multe persoane care au practicat migrație internațională și / sau mobilitate geografică (mobilitate internă), iar 29,4% din gospodării au avut unul sau mai mulți sau toți membrii în migrație internațională, fie pe termen lung sau sezonier.

Unde sunt inginerii, medicii şi profesorii din localităţile Dvs.? Ce au făcut autorităţile locale din Moldova pentru ca remitenţele să nu fie folosite doar în consum? Ce câştigă localitatea în rezultatul migraţiei? Cum poate fi folosită migraţia în mod eficient pentru prosperarea localităţii de baştină?", sunt doar câteva întrebări pe care experta în migraţie le-a adresat primarilor, în calitate de actori principali în generarea şi implementarea soluţiilor pentru dezvolatrea locală cu ajutorul migraţiei.

În sesiunea interactivă de dezbateri, primarii şi-au expus părerile referitor la potențialul migrației în dezvoltarea comunităților, dar şi instrumentele necesare de folosit în acest scop. Printre acestea, au fost menţionate: susţinerea migranţilor în a iniţia afaceri la nivel local, ceea ce va mări numărul locurilor de muncă şi încasările la buget; implicarea migranţilor în crearea de servicii pentru toate păturile sociale; iniţierea grupurilor de voluntariat la nivel local etc.

Toţi cei prezenţi şi-au arătat disponibilitatea de a contribui în a fi mici laboratoare în iniţierea de proiecte viabile în domeniul migraţiei şi dezvoltării locale. Unul dintre motourile identificate de primari a fost: „Migrează liniştit şi revino investind".

Proiectul Migrație și Dezvoltare Locală (MiDL) este implementat de Cancelaria de Stat cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Moldova, cu susţinerea financiară a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

 

 

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2021 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 1146246 |  ieri: 925 |  azi: 491 |  Online: 20
 
Abonare noutăţi