Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » Primarii din Moldova vor administra mai eficient treburile locale

Primarii din Moldova vor administra mai eficient treburile locale

   
imprimare
04.11.2015   5719 Accesări  

 

Primarii din Republica Moldova vor administra mai eficient treburile locale după ce vor beneficia de cursuri de instruire pentru aleşii locali, organizate de Academia de Administrare Publică cu suportul Programului comun de dezvoltare locală integrată.

"Pe parcursul lunii noiembrie, toţi primarii din ţară vor învăţa cum să îmbunătăţească procesul decizional la nivel local, care sunt competențele aleșilor locali, performanța bugetară și buna gestionare a serviciilor de utilitate publică", a declarat Aurelia Ţepordei, director al Departamentului Dezvoltare Profesională din cadrul Academiei de Administrare Publică.

Participanţii la curs dezbat mai multe subiecte ce ţin de funcţionarea administraţiei publice locale, abordarea politicilor publice prin prisma drepturilor omului şi egalităţii de gen, managementul serviciilor publice locale, patrimoniul public, gestionarea eficientă a finanţelor publice locale din perspectiva descentralizării fiscale.

"A fi ales local este o responsabilitate enormă. Or, de cunoştinţele, competenţele şi atitudinea acestora depinde calitatea vieţii oamenilor din localităţile ţării. Anume din aceste considerente, începând din anul 2007, susţinem dezvoltarea locală durabilă şi continuă prin instruirea aleşilor locali după fiecare scrutin al alegerilor generale locale. Astfel că aceasta este a treia rundă de instruiri. În premieră, în anul curent, acest tip de instruiri vor putea fi accesate de aleşii locali, oricând, graţie creării unei platforme online de instruire", a declarat Mihail Roşcovan, manager al Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată.

În cadrul rundei de instruiri din anul curent vor fi instruiţi nouă sute de primari noi aleşi.

 "În contextul în care aproximativ jumătate dintre primarii din Republica Moldova sunt la primul mandat după alegerile locale din vara anului curent, aceste instruiri sunt foarte necesare. Pe de altă parte, edilii cu mandate repetate, au solicitat în repetate rânduri instruiri în contextul reformei de descentralizare", a precizat Aurelia Ţepordei. 

Pentru a asigura durabilitatea cunoştinţelor obţinute în cadrul acestor instruiri, dar şi pe platforma online, 12 mii de aleşi locali din ţară vor primi câte un exemplar al „Ghidului alesului local" până la sfârşitul anului curent.

Programul comun de dezvoltare locală integrată (PCDLI) este implementat de Guvernul Republicii Moldova, în parteneriat cu PNUD Moldova şi Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) cu sprijinul financiar al guvernelor Danemarcei şi Suediei.Programul comun de dezvoltare locală integrată (PCDLI) este implementat de Guvernul Republicii Moldova, în parteneriat cu PNUD Moldova şi Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) cu sprijinul financiar al guvernelor Danemarcei şi Suediei.

 

 

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2021 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 1146249 |  ieri: 925 |  azi: 494 |  Online: 23
 
Abonare noutăţi