Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » Directorii de întreprinderi intercomunitare din Republica Moldova preiau experienţa colegilor din România

Directorii de întreprinderi intercomunitare din Republica Moldova preiau experienţa colegilor din România

   
imprimare
30.07.2015   7476 Accesări  

 

Manageri ai întreprinderilor intercomunitare şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din Moldova au mers într-o vizită de studiu în România pentru un transfer de experienţă în domeniul organizării şi gestionării serviciilor comunale în zona rurală.

Vizita a avut loc perioada 5-12 iulie când managerii din cele 10 întreprinderi intercomunitare create cu suportul Programului comun de dezvoltare locală integrată au avut posibilitatea să discute cu operatori privaţi, asociaţii de dezvoltare intercomunitare, autorităţi locale, reprezentanţi de asociaţii profesionale în domeniul serviciilor publice.

Ghenadie Ivascenco, consultant în domeniul cooperării intercomunitare în cadrul Programului comun de dezvoltare locală integrată susţine că experienţa satelor româneşti în domeniul gospodăriei comunale este foarte utilă pentru localităţile din Moldova, datorită similitudinilor de mentalitate având "acelaşi punct de pornire" pe calea europenizării şi modernizării. „Managerii comunali din Moldova au revenit cu mult entuziasm şi idei noi, pentru a ridica nivelul întreprinderilor intercomunitare de prestare a serviciilor comunale", consideră Ghenadie Ivascenco. 

Pentru o înţelegere mai bună a specificului diverselor zone din ţara vecină, participanţii au aflat specificul lucrului operatorilor români discutând în cadrul a 10 întâlniri tematice în localităţi din cinci judeţe din România.

Larisa Ciornaia viceprimarul or. Lipcani susţine că a beneficiat de cea mai bună experienţă în a înţelege specificul activităţii în îmbunătăţirea serviciilor comunale prestate populaţiei. „Pe lângă împărtăşirea lecţiilor învăţate de colegii din România a fost util să înţeleg importanţa comunicării cu populaţia în procesul de creare şi prestare a serviciilor comunale. Mă întorc acasă cu mult entuziasm şi cu ideea unui parcurs conturat pentru dezvoltarea întreprinderii intercomunitare din zona de nord", a declarat Larisa Ciornaia. 

Vizita de studiu este parte a componentei de îmbunătăţire a serviciilor comunale în Republica Moldova prin derularea a 10 proiecte de cooperare intercomunitară implementate în mai multe raioane din Republica Moldova, care transcriu în practică prevederile Strategiei Naționale de Descentralizare a Republicii Moldova, aprobată de Parlamentul Republicii Moldova în aprilie 2012.

Beneficiari ai proiectului sunt peste 120 000 de  cetăţeni din 40 localităţi din RM. Proiectul este  implementat cu suportul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PNUD Moldova şi UN Women) cu susţinerea financiară a Guvernului Danemarcei. 

 

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2024 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 2276576 |  ieri: 1283 |  azi: 746 |  Online: 46
 
Abonare noutăţi