Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » Realizările în domeniul descentralizării discutate în cadrul şedinţei Consiliului coordonator al Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată

Realizările în domeniul descentralizării discutate în cadrul şedinţei Consiliului coordonator al Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată

   
imprimare
23.01.2015   1124 Accesări  

 

La deschiderea evenimentului, Victoria Cujbă, reprezentantul Cancelariei de Stat, a declarat că Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată a răspuns cu precizie cerinţelor concrete în domeniul descentralizării în diferite momente ale activităţii din 2013 şi pînă în prezent.

„Deşi, anul în curs este unul de final pentru această fază a Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată, iar obiectivele Strategiei Naționale de Descentralizare au fost implementate în proporţie de peste 50 la sută, suntem siguri că acest domeniu rămîne a fi unul prioritar pe agenda parlamentară şi guvernamentală", a punctat Victoria Cujbă.

 

Jesper Toftlund, reprezentantul Guvernului Danemarcei - instituţie finanţatoare a activităţilor realizate cu suportul PCDLI a menţionat că apreciază rezultatele obţinute în cadrul Programului. „Dacă statul are politici clare şi bine stabilite, atunci şi autorităţilor locale le este mai uşor să aplice politicile corecte la nivel local".

Mihai Roşcovan, managerul PCDLI  a enumerat principalele realizări ale Programului pentru anul 2014, menţionînd că succese importante au fost obţinute în domeniul întăririi capacităţii autorităților publice locale din 30 localităţi, pentru a răspunde mai bine nevoilor femeilor şi bărbaţilor, în special ale celor mai vulnerabili cetăţeni.

 

„De asemenea, a fost îmbunătățit managementul, accesul și calitatea serviciilor locale prestate. O realizare importantă sunt proiectele de cooperare intercomunitară şi a oportunităților economice. Toate aceste activităţi au fost realizate în 30 de comunităţi partenere ale PCDLI", a declarat Mihai Roşcovan.

 

În cadrul ședinței, membrii Consiliului au reiterat că mizează în continuare pe expertiza metodologică a Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată. „Guvernul nu dispune de suficiente resurse care ar asigura realizarea deplină a acțiunilor prevăzute în Strategia Naţională de Descentralizare.  În special, sunt necesare resurse semnificative pentru domenii precum descentralizarea patrimonială și sectorială. Pentru implementarea cu succes a descentralizării financiare trebuie să punem un accent deosebit pe creşterea veniturilor locale, identificarea de stimulente pentru cooperarea inter-comunitară, bugetarea în bază de performanţă", a declarat Victoria Cujbă. 

 

Partenerii de dezvoltare ai Guvernului RM în cadrul PCDLI - PNUD şi UN Women au menţionat importanţa durabilităţii iniţiativelor demarate în cadrul PCDLI. Este important ca rezultatele  să fie preluate, instituţionalizate şi replicate, în contextul în care au fost create modele de bună guvernare în domeniul APL.

Membrii Consiliului au confirmat importanţa preluării şi replicării de către Guvern a rezultatelor obţinute cu suportul programului.

Prezenţi la discuţii, reprezentanţi ai APL și APC (Ministerului Educaţiei, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Finanţelor, precum şi cel al Ministerului Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei), au punctat domeniile problematice asupra cărora pot fi conjugate eforturile în baza unei viziuni largi.

Cei prezenţi au stabilit pentru anul în curs priorităţi pentru activitatea PCDLI: Sporirea capacităților APL, îmbunătățirea serviciilor publice și promovarea cooperării intercomunitare, precum şi dezvoltarea economică locală.  

   

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2019 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 725417 |  ieri: 266 |  azi: 59 |  Online: 8
 
Abonare noutăţi