Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » Aproximativ 65 mii locuitori au avut ocazia să-şi cunoască mai bine primăriile în cadrul Săptămînii transparenţei

Aproximativ 65 mii locuitori au avut ocazia să-şi cunoască mai bine primăriile în cadrul Săptămînii transparenţei

   
imprimare
21.10.2014   14917 Accesări  

 

Cetăţenii din peste 30 de localităţi din 17 raioane ale republicii au fost mai aproape de primăriile şi consiliile locale în cadrul Săptămînii transparenţei. Toate acestea deoarece edilii localităţilor, consilierii locali, dar şi liderii de opinie din localităţi au desfăşurat în perioada 13-19 octombrie peste 150 activităţi la nivelul localităţilor.

Astfel, cetăţenii au primit cîte un exemplar al Ghidului cetățeanului, au fost invitați la şedinţele consiliilor locale şi au participat la zilele uşilor deschise la primărie și instituțiile sociale. În această perioadă, primarii au prezentat rapoarte de activitate şi au invitat cetăţenii să cunoască modul de executare a bugetului. Pe de altă parte,  consilierii locali deja cunosc mai bine aspecte ale transparenţei decizionale după ce au participat la instruiri tematice. Aceștia au organizat vizite în sectoarele de care sunt responsabili și au discutat cu cetățenii despre oportunitățile de a se implica în activitatea APL. Într-un şir de localităţi, cetăţenii au participat la dezbateri publice pe teme de interes local.

 „Acest eveniment este organizat pentru prima dată în ţara noastră. Premiera este cu atât mai importantă, cu cât este realizată în perioada Săptămînii Europene a Democraţiei Locale (SEDL) marcată anual în toate statele membre ale comunităţii europene, în preajma datei de 15 octombrie", a declarat Serghei PALIHOVICI, Secretar general adjunct al Guvernului, Cancelaria de Stat a Republicii Moldova.

În cadrul Săptămînii transparenţei au fost organizate mai multe evenimente la nivel naţional. Reprezentanţii mass-media au participat la un Tur de presă "Prin satele Moldovei" în zona de nord a ţării. Primarii din aceste localităţi au prezentat practici pozitive în asigurarea transparenţei decizionale.

Ceremonia de lansare a Săptămînii transparenţei a avut loc la 13 octombrie, în comuna Sărata-Galbenă (Hînceşti). Cu acest prilej, a fost demarată activitatea postului de radio local care transmite emisiunile în toată comunitatea prin intermediul difuzoarelor. Prima ediţie a emisiunii Satul care vorbeşte i-a avut în calitate de invitaţi pe Nicola Harrington-Buhay, Coordonatoarea Rezidentă a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Reprezentanta Permanentă a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în R. Moldova şi pe primarul satului Sărata-Galbenă,  Ştefan Vlas. Postul de radio va emite de trei ori pe săptămînă știri, interviuri şi rubrici de interes public, care vor contribui la informarea operativă a locuitorilor comunei despre activitatea primăriei.

În cadrul acestui eveniment a fost lansată şi prima expoziţie de caricaturi cu genericul „Aşa NU". Expoziţia a avut ca subiect central cele mai frecvente abateri ale Administraţiilor publice locale de la normele legii în procesul de relaţionare cu cetăţenii. Expoziţia este una mobilă şi, la solicitare, este oferită oricărei primării.

Şirul evenimentelor la nivel naţional din cadrul Săptămînii transparenţei au continuat cu vizita de studiu pentru primari şi funcţionari locali la Centrul de informare a cetăţenilor din oraşul Ungheni, precum şi la Biroul de Relaţii cu publicul din comuna Sculeni (Ungheni), desfăşurată la 16 octombrie.

De asemenea, în cadrul Săptămînii transparenţei a fost prezentat Studiul „Participarea cetățenilor la administrarea localităților" care conţine date despre modul în care primăriile comunică şi informează cetăţenii, precum şi despre gradul de implicare a locuitorilor comunităţilor locale în luarea deciziilor sau gestionarea bugetului localităţii. Conform studiului menţionat, 90 la sută din cetăţenii Republicii Moldova nu participă la consultarea și aprobarea bugetului local, iar 75 la sută nu iau parte la adunările locuitorilor din comunitate. De asemenea, fiecare al patrulea cetăţean nu cunoaște despre dreptul de a participa la ședinţele consiliului local.

„Activităţile realizate în cadrul Săptămînii transparenţei reiterează angajamentul Guvernului R. Moldova pentru promovarea autonomiei locale, descentralizării, dezvoltării locale şi transparenţei  decizionale la nivel  local. Este salutabil că mai multe proiecte de dezvoltare locale s-au implicat în susținerea acestei inițiative", a  opinat Serghei PALIHOVICI.

Seria de acţiuni a fost organizată sub auspiciul Cancelariei de Stat cu sprijinul Programului Comun Dezvoltare Locală Integrată al Guvernului Republicii Moldova, implementat de către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women), cu susţinerea financiară a Guvernului Danemarcii.

 

GHIDUL CETĂȚEANULUI privind transparența decizională in APL (PDF)

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2019 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 726497 |  ieri: 133 |  azi: 81 |  Online: 5
 
Abonare noutăţi