Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » Proiectul LGSP în cadrul Săptămânii Transparenţei

Proiectul LGSP în cadrul Săptămânii Transparenţei

   
imprimare
20.10.2014   1767 Accesări  

 

În cadrul Săptămânii Transparenţei, pe 15 octombrie 2014, Proiectul de Susținere a Autorităților Locale din Moldova (LGSP) al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), au susţinut Primăria Taraclia în organizarea Dezbaterilor Publice cu tinerii din localitate. În cadrul evenimentului au fost puse în discuție politicile de tineret în oraşul Taraclia. Dezbaterile au constituit o oportunitate de a discuta cu administraţia publică locală (APL) probleme tinerilor. Au fost formate grupuri de lucru pentru a analiza provocările cu care se confruntă tinerii, a identifica soluţii şi a înainta aceste soluţii către APL.

Unul din rezultatele dezbaterilor a fost inițierea unui dialog mai activ dintre APL şi cetăţeni, precum și constituirea unui grup de iniţiativă pentru crearea Consiliului Consultativ al Tinerilor din Taraclia. Pentru primărie - grupul va servi drept platformă de colectare a feedbackului de la cetăţeni, iar pentru tineri - o platformă de promovare a intereselor lor în administraţia oraşului.

La discuţii au participat 37 de tineri activi, studenţi şi elevi din localitate, reprezentanţi ai Consiliilor Studenţeşti, Consiliului Elevilor de la liceu, ONG-uri din localitate. De asemenea a fost prezenți reprezentanți ai mijloacelor mass-media locale. Primarul şi specialiști din cadrul primăriei au participat pe post de observatori. Participanții au decis să continue întâlnirile în același format pentru a discuta pașii concreți ce urmează a fi întreprinși. Ca și continuare a activităților dedicate săptămânii transparenței, pe data de 21 octombrie reprezentanții primăriei Taraclia vor participa la o emisiune TV în direct pentru a discuta despre serviciile comunale din oraș.

Dezbaterile publice organizate în cadrul săptămânii transparenței au constitui încă un pas în vederea consolidării transparenţei şi responsabilizării APL.

În cadrul Săptămânii Transparenţei, pe 16 octombrie 2014, Proiectul USAID LGSP, a asistat Primăria oraşului Călăraşi în organizarea unei dezbateri publice la tema "Politica de tineret a orașului și participarea tinerilor". La discuţie au participat peste 50 tineri din localitate. În cadrul discuţiilor tinerii au identificat un şir de probleme, precum calitatea iluminatului stradal în unele cartiere ale orașului, necesitatea reparațiilor la grupurile sanitare din școlile orașului, dotarea cu manuale de specialitate a instituțiilor de învățământ din oraș, şi altele. Tinerii au venit cu o serie de idei şi propuneri, și au decis ca grupul de inițiativă să se întrunească într-o ședință de planificare a activităților ulterioare. Primarul orașului Călărași a asigurat tinerii privind susținerea pe care Primăria o va acorda Consiliului Consultativ al Tinerilor, care urmează a fi creat.

Săptămâna Transparenţei este o iniţiativă promovată de către Cancelaria de Stat, în colaborare cu UNDP/Programul Comun Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI) și alţi parteneri de dezvoltare, cu scopul de spori transparenţa decizională şi de a îmbunătăți dialogul autorităţilor locale cu membrii comunităților sale. Săptămâna Transparenţei s-a petrecut în perioada 13-19 octombrie 2014 în contextul priorităților Guvernului privind dezvoltarea autonomiei locale și descentralizării.

     

 

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2019 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 726496 |  ieri: 133 |  azi: 80 |  Online: 4
 
Abonare noutăţi