Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » Inițiative implementate în cadrul Săptămînii Transparenței

Inițiative implementate în cadrul Săptămînii Transparenței

   
imprimare
17.10.2014   1747 Accesări  

 

În contextul Săptămînii Transparenței, Cancelaria de Stat a prezentat în cadrul vizitei în autoritățile locale din Ungheni studiul „Participarea cetățenilor la administrarea localităților". Cercetarea conţine date despre cum primăriile comunică şi informează oamenii, dar şi în ce măsură locuitorii comunităţilor se implică în luarea deciziilor la nivel local. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1094 persoane din 30 localități rurale. Datele au fost colectate în luna aprilie 2014 de către Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-AXA".

Prezenți la eveniment, Serghei PALIHOVICI, Secretar General adjunct al Guvernului  și Jose Luis HERRERO, noul Șef al Oficiului Consiliului Europei în Republica Moldova, au încurajat  participanții să îmbunătățească comunicarea cu cetățenii pentru a profita de beneficiile unui proces transparent de luare a deciziilor.

Potrivit rezultatelor studiului, 90 la sută din cetăţenii Republicii Moldova nu au nici o atribuţie la procesul decizional din comunităţile în care locuiesc, iar 75 la sută nu iau parte la adunările locuitorilor din comunitate. De asemenea, fiecare al patrulea cetăţean nu cunoaşte despre dreptul de a participa la şedinţele consiliului local.

Cercetarea mai constată că  34% dintre cetăţeni susţin  că comunicarea APL cu localitatea este insuficientă. Marea majoritatea a cetăţenilor nu participă la şedinţele consiliului local. În ultimul an 40% dintre locuitorii R. Moldova nu au fost niciodată la primărie. Alte 31% au fost la primărie o dată sau de câteva ori pe an.

 „În contextul acestor constatări, nu putem pretinde că avem primării transparente. Ne propunem ca rezultatele acestui studiu să ajungă în fiecare primărie din ţară, astfel ca  primarii şi funcţionarii publici locali să cunoască modul în care sunt percepute primăriile de către populaţie. Guvernul, de asemenea, va lua act de constatările acestei cercetări şi va pune pe agenda de discuţii acţiunile necesare de întreprins pentru a avea administraţii publice locale transparente", a declarat Serghei PALIHOVICI.

Pe lângă exemplul Centrului de informare a cetăţenilor din Primăria Ungheni, Serghei PALIHOVICI, Secretar General adjunct al Guvernului  și Jose Luis HERRERO, însoțiți de un grup de primari, au vizitat şi primăria Sculeni (Ungheni). Vizitatorii au discutat experienţa acestei primării de a asigura transparenţa decizională.

Primarul comunei Sculeni, Vasile Casian a expus practica creării unui Birou de Relaţii cu Publicul, care are menirea să faciliteze comunicarea cetăţenilor cu funcţionarii publici.

Serghei PALIHOVICI a salutat astfel de inițiative şi a îndemnat primarii din Moldova să comunice într-o măsură mai mare cu locuitorii despre necesităţile şi realizările primăriei.

Seria de acţiuni este organizată sub auspiciul Cancelariei de Stat cu sprijinul Programului Comun Dezvoltare Locală Integrată al Guvernului Republicii Moldova, implementat de către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women), cu susţinerea financiară a Guvernului Danemarcii.

     

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2019 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 726145 |  ieri: 213 |  azi: 63 |  Online: 8
 
Abonare noutăţi