Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » Săptămâna Transparenței promovează participarea oamenilor în administrarea locală

Săptămâna Transparenței promovează participarea oamenilor în administrarea locală

   
imprimare
13.10.2014   1947 Accesări  

 

Peste 30 de localităţi din 17 raioane ale Republicii Moldova vor promova participarea oamenilor la elaborarea și aprobarea bugetelor locale în cadrul Săptămânii Transparenţei, organizată de Cancelaria de Stat cu sprijinul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI), implementat de PNUD şi UN Women cu susţinerea financiară a Guvernului Danemarcei.

Conform unui studiu realizat de ONU, 90 la sută din cetățenii Republicii Moldova nu participă la consultarea și aprobarea bugetului local, iar 75 la sută nu iau parte la adunările locuitorilor din comunitate. De asemenea, fiecare al patrulea cetățean nu cunoaște despre dreptul de a participa la ședințele consiliului local.

În cadrul evenimentului de lansare a Săptămânii Transparenţei astazi la Sărata Galbenă (Hînceşti), postul local de radio a transmis prima ediţie a emisiunii "Satul care vorbeşte". Acesta va emite de trei ori pe săptămână prin sistemul de difuzoare instalate în comunitate: știri, interviuri, rubrici de interes public, care vor contribui la o informare mai eficientă a locuitorilor satului.

Ștefan Vlas, primarul comunei Sărata Galbenă, a spus că acordă o atenție deosebită interacțiunii cu locuitorii satului în activitatea sa de primar. "În comună au fost realizate multe lucruri frumoase însă, fără suportul oamenilor, nimic nu ar fi fost posibil. Iată de ce, întreg colectivul primăriei depune eforturi pentru a spori încrederea oamenilor în instituţia primăriei. Or, acest lucru este posibil doar prin transparenţă şi comunicare".

Săptămâna Transparenței include peste 150 activități organizate de cele 30 de primării pentru ca cetățenii să cunoascămai bine bugetul localității, cum sunt cheltuiți banii, cine sunt consilierii locali, și cum se pot înscrie la audierile publice ale primarilor.

"Participarea oamenilor la luarea deciziilor care vizează viața și comunitatea lor sunt importante pentru asigurarea democrației la nivel local. Consultările naționale privind Viitorul pe care Moldova și-l Dorește au arătat ca oamenii doresc să se implice în dezvoltarea țării lor. Sper că inițiativele din cadrul Săptămânii Transparenței vor contribui la o cultură a încrederii, transparenței și corectitudinii dintre instituțiile publice și oameni", a spus Nicola Harrington-Buhay, Coordonator Rezident ONU şi Reprezentant Permanent PNUD în Moldova.

Săptămână Transparenței va fi marcată în perioada 13-19 octombrie și face parte din Săptămâna Europeană a Democrației Locale (SEDL), care are drept scop promovarea cunoștințelor despre democrația locală și a participării democratice la nivel local. Calendarul evenimentelor din cadrul Săptămânii Transparenței este anexat.

 

Persoană de contact: Olesea Cazacu, coordonator de proiect PCDLI (olesea.cazacu@undp.org, tel: 022-820-843); Tatiana Solonari, Coordonator comunicare Săptămîna Transparenței (tatiana.gamanji@gmail.com tel.:  693 77 215

 click - Calendar Saptamana Transparentei

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2019 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 726149 |  ieri: 213 |  azi: 67 |  Online: 1
 
Abonare noutăţi