Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » Cancelaria de Stat lansează „Săptămîna Transparenței” în autorităţile locale

Cancelaria de Stat lansează „Săptămîna Transparenței” în autorităţile locale

   
imprimare
17.09.2014   2299 Accesări  

În contextul priorităților Guvernului privind dezvoltarea autonomiei locale și descentralizării, Cancelaria de Stat, în colaborare cu partenerii de dezvoltare, promovează mai multe inițiative pe segmentul transparență decizională și îmbunătățirea dialogului cu membrii comunităților locale.

Sub auspiciul Cancelariei de Stat sînt lansate diverse evenimente, reunite cu genericul „Săptămîna Transparenței”, preconizată în perioada Săptămînii Europene a Democrației Locale (SEDL), marcată anual în toate statele membre ale comunității europene în preajma datei de 15 octombrie.

Inițiativa respectivă va reitera angajamentul Guvernului pentru promovarea autonomiei locale, descentralizării, dezvoltării locale și transparenței decizionale la nivel local.

În anul curent (săptămîna 13-19 octombrie), prin intermediul Cancelariei de Stat, Programului Comun Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI) și altor parteneri de dezvoltare, vor fi promovate diverse evenimente la nivel național și local, în presă, în rîndurile APL, reunite sub genericul menționat.

Încurajăm autoritățile locale să-și promoveze la nivel național bunele practici în domeniul transparenței și să organizeze la nivel local evenimente de sporire a participării cetățenilor și de creștere a transparenței administrative: invitarea cetățenilor la ședința consiliului local; ziua ușilor deschise; audierea executării bugetului; prezentarea publică a raportului primarului, instruiri în domeniul transparenței administrative pentru consilieri; dezbateri publice pe teme de interes local etc. Toate aceste evenimente vor fi incluse într-un calendar de evenimente comun, care va fi distribuit pe larg.

De asemenea, PCDLI va susține Cancelaria de Stat prin producerea mai multor materiale informative și de vizibilitate, ce vor fi distribuite APL-urilor interesate:

·   „Ghidul transparenței APL” pentru cetățeni,

·   Insigne pentru funcționarii publici: „În serviciul cetățeanului”,

·   Poster „Oglinda transparenței și participării consilierilor”,

·   Poster „Harta transparenței” pentru primării, etc.

Autoritățile publice locale pot prezenta informații referitor la eventuale inițiative planificate, pentru a fi incluse în calendarul de evenimente comune în cadrul „Săptămînii Transparenței”.

Persoanele de contact pentru „Săptămîna Transparenței” sunt: Victoria Cujba, Șef Direcție Cancelaria de Stat (victoria.cujba@gov.md, tel: 022-250-583) şi Olesea Cazacu, coordonator de proiect PCDLI (olesea.cazacu@undp.org, tel: 022-820-843). 

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2019 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 725711 |  ieri: 280 |  azi: 50 |  Online: 1
 
Abonare noutăţi