Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » La Chișinău a avut loc Prima reuniune anuală a Comitetului de Monitorizare al Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale a Consiliului Europei

La Chișinău a avut loc Prima reuniune anuală a Comitetului de Monitorizare al Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale a Consiliului Europei

   
imprimare
03.07.2014   1222 Accesări  

 

La 3 iulie, pentru prima dată la Chişinău, circa 100 de reprezentanţi ai celor 47 de state membre ale Consiliului Europei s-au întrunit în cadrul reuniunii anuale a Comitetului de Monitorizare al Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale a Consiliului Europei (CALRE).

Secretarul General adjunct al Guvernului, Serghei Palihovici, a salutat prezenţa la eveniment a membrilor Comitetului de Monitorizare, a preşedintelui Comitetului de Monitorizare, Andreas Kiefer, a Secretarului general CALRE, Lars Molin, precum și a lui Alexandru Ambros, preşedintele Delegaţiei Republicii Moldova la CALRE, şi a lui Dorin Chirtoacă, Primarul general al municipiului Chişinău. El a ţinut să sublinieze importanţa pe care o atribuie autorităţile naţionale pentru  asigurarea bunei guvernări şi dezvoltării capacităţilor autorităţilor publice locale.

Serghei Palihovici a salutat sprijinul continuu oferit de partenerii europeni, inclusiv Consiliul Europei şi Uniunea Europeană, în pentru procesul de descentralizare şi asigurarea bunei guvernări. Totodată, Secretarul General adjunct al Guvernului a menționat că „aspectele ce ţin de buna guvernare la nivel local sunt incluse şi în Acordul de Asociere al Republicii Moldova la  UE. „Săptămâna trecută, la 25 iunie, Guvernul a aprobat Planul de Acţiuni pentru punerea în aplicare a Acordului de Asociere. Planul prevede acţiuni concrete, date limite, precum şi instituţiile ce sunt responsabile pentru realizarea fiecărui capitol al Acordului", a spus oficialul.

În conformitate cu agenda, participanții la reuniune au audiat rapoartele privind alegerile locale în Olanda, Ucraina şi Georgia; rapoartele de monitorizare pentru Polonia, Norvegia şi Grecia. La fel, s-a discutat despre situaţia democraţiei locale şi regionale în Europa, despre respectarea drepturilor omului la nivel local şi regional. Un capitol separat a fost dedicat provocărilor separatiste şi tensiunilor regionale, în contextul situaţiei din Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

La finalul evenimentului a fost adoptată „Declaraţia de la Chişinău" în care, între altele, se menționează: „CALRE susţine autonomia locală şi regională în Europa prin implementarea Cartei Europene a Autonomiei Locale, fiind convins că această autonomie trebuie să servească valorile democratice şi respectul diferenţelor şi diversităţii statelor noastre. Dar autonomia locală şi regională nu se poate dezvolta fără stabilitatea statelor noastre şi fără pace în societăţile noastre. De aceea, Comitetul de monitorizare a Congresului face apel către Biroul Congresului să monitorizeze atent evoluţiile politice în statele din regiune şi să organizeze un schimb de opinii extins privind aceste întrebări în cadrul sesiunii din octombrie 2014. Congresul este în favoarea unei autonomii locale şi regionale care respectă suveranitatea statelor, integritatea teritorială şi inviolabilitatea frontierelor".

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2019 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 725713 |  ieri: 280 |  azi: 51 |  Online: 2
 
Abonare noutăţi