Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » Un nou imbold pentru activitatea grupurilor de lucru sectoriale pentru descentralizare

Un nou imbold pentru activitatea grupurilor de lucru sectoriale pentru descentralizare

   
imprimare
20.02.2014   3150 Accesări  

Chişinău, 20 februarie - Secretarul general adjunct al Guvernului a cerut impulsionarea activităţii grupurilor de lucru pentru descentralizarea sectorială. În cadrul şedinţelor de lucru, convocate, la 17-19 februarie, la solicitarea dlui Sergiu Palihovici, reprezentanţii ministerelor şi agenţiilor responsabile de elaborarea şi implementarea strategiilor sectoriale de descentralizare au făcut o trecere în revistă a rezultatelor obţinute în domeniile lor de intervenţie, şi şi-au stabilit planurile de lucru pentru anul 2014.

În cadrul şedinţei din 17 februarie cu reprezentanţii Grupului pentru descentralizarea financiară, participanţii au discutat modul în care se este pilotat noul sistem de finanţe locale în raioanele Basarabeasca, Edineţ şi Ocniţa, şi în municipiul Chişinău. Totodată, au fost examinate particularităţile calendarului bugetar pentru anul 2014, care vor necesita eforturi concertate din partea Ministerului finanţelor şi a specialiştilor de finanţe din APL pentru pregătirea în timp util a bugetelor pentru anul viitor.

La şedinţa Grupului de lucru pentru delimitarea proprietăţii publice din 19 februarie, s-a discutat implementarea pachetului legislativ relevant, adoptat de Parlament la finele anului trecut. Participanţii la şedinţă au convenit să creeze un grup comun, format din reprezentanţi ai ministerelor finanţelor şi economiei şi a APL, care va elabora cardul normativ pentru susţinerea înregistrării cadastrale a bunurilor din patrimoniul public şi privat.

La şedinţa comună a Grupurilor de lucru sectoriale pentru educaţie, sănătate, servicii sociale, tineret şi sport, cultură, mediu, dezvoltare regională, interne, şi transport, desfăşurată în aceeaşi zi, s-a făcut o trecere în revistă a progreselor în elaborarea, adoptarea şi implementarea strategiilor de descentralizare din domeniile respective. Documentele finalizate, cum sunt cele de la educaţie şi servicii sociale, urmează să fie adoptate de ministerele respective în calitate de documente de politici. Se lucrează în acest moment asupra strategiilor din domeniul tineret şi sport, cultură, şi mediu, care urmează să fie finalizate în câteva luni. La indicaţia Secretarului general adjunct al Guvernului, şi grupurile de lucru din domeniile afaceri interne, dezvoltare regională, transport şi drumuri, şi sănătate îşi vor impulsiona activitatea pentru a identifica opţiunile de politici cele mai adecvate necesităţilor APL.

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2024 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 2277698 |  ieri: 1200 |  azi: 628 |  Online: 42
 
Abonare noutăţi