Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » Vizită de studiu în Cehia: Cooperarea intercomunitară, un instrument viabil de dezvoltare locală

Vizită de studiu în Cehia: Cooperarea intercomunitară, un instrument viabil de dezvoltare locală

   
imprimare
11.11.2013   4015 Accesări  

Chişinău, 11 noiembrie 2013. Cooperarea intercomunitară locale este o soluţie eficientă şi viabilă pentru promovarea dezvoltării locale şi asigurarea accesului oamenilor din zonele rurale la servicii publice de calitate. La această concluzie au ajuns participanţii la o vizită de studiu în Cehia, desfăşurată în perioada 4-8 noiembrie 2013, cu susţinerea Programului comun de dezvoltare locală integrată (PCDLI).

Potrivit lui Ghenadie Ivaşcenco, consultant PCDLI în domeniul cooperării intercomunitare şi organizatorul vizitei, Cehia poate servi drept un exemplu de bune practici pentru Moldova în ceea ce priveşte asigurarea oamenilor cu servicii de calitate la nivel local în pofida fragmentării administrative. Deşi cehii trăiesc în localităţi mici – Cehia are 6.500 de primării la peste 10 milioane de oameni – autorităţile locale din această ţară au reuşit să asigure cetăţenilor un nivel de viaţă ridicat.

Cei 16 participanţi la vizita de studiu: primari, funcţionari de stat şi experţi din domeniul descentralizării, au vizitat capitala cehă, oraşul Praga, şi alte câteva regiuni din ţară, pentru a face cunoştintă cu practica Republicii Cehe în ceea ce priveşte asocierea voluntară a comunităţilor pentru accesarea fondurilor de dezvoltare şi prestarea în comun a serviciilor publice locale.

Delegaţii din Moldova au avut întrevederi la Ministerul ceh al Afacerilor Interne şi la Ministerul Dezvoltării Regionale al ţării, unde s-au familiarizat cu contextul legislativ şi de politici al Cehiei în ceea ce priveşte cooperarea intercomunitară. Ulterior, aceştia au vizitat trei regiuni asociate prin acorduri de cooperare intercomunitară. În regiunea Blanicko-Otavsko, primarii şi experţii moldoveni au găsit un exemplu de colaborare în domeniul gestionării comune a spaţiilor publice şi promovare a turismului. În cadrul asociaţiei Stražiště, peste 100 de comunităţi s-au întrunit pentru a evacua şi gestiona eficient deşeurile menajere. Asociaţia voluntară a comunităţilor Sedlčansko gestionează în comun mai multe obiecte de interes turistic, printre care un muzeu în aer liber, un centru informaţional pentru turişti, dar şi o berărie.

Schimbul de experienţă le-a părut util primarilor moldoveni. Viceprimarul satului Congaz, Mihail Esir, este de părere că modelul ceh de gestionare în comun a deşeurilor poate fi folosit şi în satul său. „Experienţa regiunii Stražiště, unde mai bine de 100 de primării au pus umărul la constituirea unui serviciu comun de evacuare şi gestionare a deşeurilor, ne va fi foarte util. Cu ajutorul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată, planificăm să lansăm şi noi un asemenea serviciu, la Congaz şi în câteva sate din apropiere.

Vizita i-a inspirat optimism şi primarului de Peresecina, Orhei, Nicolae Buzu: „Am văzut că instrumentul cooperării intercomunitare poate fi aplicat şi în situaţii precum este a noastră. Mai mult, cooperarea intercomunitară nu este numai o alegere. În condiţiile de astăzi, ea reprezintă o necesitate, dacă ne dorim o veritabilă modernizare europeană a satelor moldoveneşti.

În cadrul vizitei, delegaţia din Republica Moldova s-a întâlnit şi cu reprezentanţii SMO: Asociaţia cehă a autorităţilor publice locale, care promovează şi reprezintă interesele primăriilor cehe în dialog cu Guvernul şi Parlamentul ceh, partenerii de dezvoltare şi autorităţile comunitare de la Bruxelles.

Cei 10 primari care au participat la vizita de studiu în Republica Cehă reprezintă localităţile unde, în perioada 2013-2015, PCDLI va implementa proiecte-pilot de cooperare intercomunitară. Aceste proiecte vor fi elaborate şi realizate în grupuri de localităţi – fiecare cu centrul în cele 10 comunităţi menţionate mai sus – şi au drept scop prestarea în comun a unor servicii publice durabile. Acestea pot fi: aprovizionarea cu apă potabilă, serviciul de canalizare, evacuarea deşeurilor, iluminarea stradală, servicii de transport comunitar, şi altele.

Cooperarea intercomunitară este un instrument nou, pilotat şi introdus în folosinţă în Republica Moldova în cadrul realizarii reformei de descentralizare, care are drept scop apropierea administraţiei locale de oameni şi asigurarea unor serviciilor publice de calitate în toate localităţile moldoveneşti. În prezent, Cancelaria de Stat în parteneriat cu PCDLI elaborează cadrul normativ pentru instituţionalizarea juridică a acestui instrument.

Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată ajută Guvernul Republicii Moldova în realizarea reformei de descentralizare. PCDLI este coordonat de Cancelaria de Stat şi implementat de Programul ONU pentru Dezvoltare (PNUD) şi Entitatea ONU pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women), cu susţinerea financiară a a Guvernelor Danemarcii şi Suediei.

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2024 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 2274438 |  ieri: 1642 |  azi: 1296 |  Online: 33
 
Abonare noutăţi