Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » Comunicatorii din APC au învăţat să comunice despre reforma de descentralizare

Comunicatorii din APC au învăţat să comunice despre reforma de descentralizare

   
imprimare
19.10.2013   1695 Accesări  

Chişinău, 18 octombrie – Descentralizarea este o prioritate a Guvernului, iar comunicarea activă şi eficientă despre reforma de descentralizare este crucială pentru succesul acestei reforme. Concluzia aparţine participanţilor la seminarul de instruire pentru comunicatorii din ministerele şi agenţiile subordonate Guvernului, organizat, la 18 octombrie, de Biroul de comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului moldovean, în parteneriat cu Cancelaria de Stat şi Programul comun de dezvoltare locală integrată.

Cei aproape 40 de comunicatori invitaţi la atelierul de instruire au audiat prezentări despre etapele actuale de implementare a reformei de descentralizare în diferite sectoare, dar şi despre aşteptările Guvernului în ceea ce priveşte comunicarea activă şi eficientă despre această reformă.

Secretarul general al Guvernului, Victor Bodiu, coordonatorul naţional al reformei, a confirmat pentru cei prezenţi importanţa pe care o atribuie guvernul moldovean reformei de descentralizare. Potrivit dlui Bodiu, o reformă atât de amplă, ce îşi propune apropierea administraţiei publice de cetăţean şi prestarea unor servicii publice de calitate în toate localităţile ţării, are nevoie de o comunicare activă, eficientă şi coerentă.

Co-organizatorii seminarului, reprezentanţii şi experţii invitaţi ai Programului comun de dezvoltare locală integrată, au povestit participanţilor despre evoluţia eforturilor de descentralizare sectorială în câteva domenii principale: finanţe, educaţie, sănătate, servicii sociale şi proprietate.

Victoria Cujbă, şefa Direcţiei politici de descentralizare a Cancelariei de Stat, a încurajat comunicatorii să ia legătura cu echipa Direcţiei şi să solicite ajutorul Cancelariei oricând aceştia se confruntă cu dificultăţi de comunicare despre procesele de descentralizare sectorială din instituţiile lor. Potrivit funcţionarei, eficienţa unei reforme poate fi măsurată şi după faptul cât de multe cunosc despre reformă beneficiarii ei, de aceea prezenţa descentralizării în discursul public al decidenţilor politici, primarilor şi experţilor este foarte importantă.

În cea de-a doua parte a seminarului, Inga Burlacu, invitată la eveniment în calitate de facilitator de comunicare, a propus comunicatorilor un exerciţiu practic, în care aceştia au identificat factorii interesaţi de reformă, susţinătorii, oponenţii şi agenţii schimbării, şi au formulat avantajele realizării reformei, în cinci domenii prioritare: finanţe, proprietate, educaţie, sănătate şi servicii sociale.

Potrivit participanţilor la seminar, instruirea a fost una de succes, iar informaţiile aflate şi abilităţile învăţate în cadrul atelierului de lucru le vor fi de folos în activitatea lor profesională.

 

Seminarul de instruire pentru comunicatorii din cadrul APC a fost organizat în cadrul realizării Strategiei de comunicare despe reforma de descentralizare, elaborată în anul curent 2013. Un seminar de instruire pe aceeaşi temă va fi organizat pentru specialiştii în relaţii publice din raioane, regiuni de dezvoltare şi alte unităţi teritorial-administrative de nivelul doi, la 21-22 noiembrie 2013.

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2019 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 725208 |  ieri: 254 |  azi: 129 |  Online: 9
 
Abonare noutăţi