Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » Primul Forum regional de investiţii şi inovaţii din Moldova a întrunit 150 de primari, investitori şi parteneri de dezvoltare

Primul Forum regional de investiţii şi inovaţii din Moldova a întrunit 150 de primari, investitori şi parteneri de dezvoltare

   
imprimare
28.05.2013   3139 Accesări  

„Administraţia publică locală are nevoie de investiţii şi abordări inovative. Trebuie să estimăm corect posibilităţile noastre şi evoluţiile noastre în timp, şi să planificăm dezvoltarea adecvată a capacităţilor la nivel local." Cu acest mesaj a venit Victoria Cujbă, şefa Direcţiei Politici de Descentralizare din cadrul Cancelariei de Stat, la sesiunea de deschidere a primului Forum de investiţii şi inovaţii, care s-a desfăşurat, în perioada 23-24 mai 2013, în satul Costeşti, raionul Ialoveni.

 

Convocat sub genericul „Cooperare pentru dezvoltare", Forumul a întrunit peste 150 de primari din regiunea Centru a Republicii Moldova, membri ai societăţii civile, experţi străini şi potenţiali investitori. Forumul îşi propune să creeze o platformă deschisă şi interactivă pentru schimbul de cunoştinţe şi practici în domeniul dezvoltării regionale. Invitaţii străini la eveniment au prezentat mai multe proiecte de dezvoltare regională, realizate cu succes în România, Polonia, Slovacia şi Estonia. Participanţii au discutat şi oportunităţile dezvoltării regionale în Republica Moldova în cadrul panelurilor de lucru ale Forumului, axate pe diversificarea economiei rurale, dezvoltarea urbană echilibrată şi cooperarea inter-municipală. 

 

„Fragmentarea administrativ-teritorială creează impedimente serioase în modernizarea Republicii Moldova," este de părere Ghenadie Ivaşcenco, manager de proiect şi expert pe cooperare inter-comunitară în cadrul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI), realizat de PNUD şi UN Women, şi finanţat de Guvernul Danemarcei. Potrivit expertului, 85% din localităţile ţării nu au suficiente resurse şi capacitatea umană de a presta un minim de servicii publice de calitate - apă, canalizare, evacuarea deşeurilor - iar costurile creării unor asemenea servicii la scară mică sunt excesiv de mari. În consecinţă, cetăţenii au de suferit.

 

O soluţie viabilă pentru această problemă este cooperarea inter-comunitară: un mecanism care asigură conjugarea eforturilor mai multor primării pentru furnizarea acestor servicii, cu asigurarea unui prag minim de rentabilitate. În 2011, PCDLI a elaborat un Ghid de cooperare inter-comunitară, iar în următorii doi ani, Programul îşi propune să creeze modele funcţionale de prestare comună a serviciilor publice în cadrul a 10 clustere de localităţi din toate regiunile Moldovei. În cadrul Forumului, au fost împărtăşite lecţiile învăţate de PNUD, şi lecţiile care urmează a fi învăţate în contextul acestui ambiţios obiectiv naţional.

 

Primul Forum Regional de Investiţii şi Inovaţii "Cooperare pentru Dezvoltare" a fost organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor şi Agenţia de Dezvoltare Regională Centru, cu participarea altor instituţii de stat şi în parteneriat cu comunitatea donatorilor. 

 

 

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2019 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 726496 |  ieri: 133 |  azi: 80 |  Online: 4
 
Abonare noutăţi