Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » Delegaţia Republicii Moldova a studiat experienţa autorităţilor locale din Republica Federală Germania

Delegaţia Republicii Moldova a studiat experienţa autorităţilor locale din Republica Federală Germania

   
imprimare
05.11.2012   3524 Accesări  

În perioada 29 octombrie - 3 noiembrie curent, delegaţia Republicii Moldova în componenţa căreia au participat Domnul Iurie Ţap, Preşedintele Comisiei parlamentare speciale privind descentralizarea, George Mocanu, membru al Comisiei parlamentare speciale, Igor Grosu, viceministrul educaţiei, Ion Cărpineanu, primarul comunei Cărpineni, raionul Hînceşti şi Victoria Cujba, Şef adjunct al Direcţiei politici de descentralizare din cadrul Cancelariei de Stat, a efectuat o vizită de documentare şi informare privind activitatea autorităţilor publice în domeniul descentralizării şi asigurării autonomiei locale din Republica Federală Germania.

Vizita respectivă a fost posibilă graţie suportului acordat de Fundaţia KONRAD ADENAUER, în contextul colaborării intense între reprezentanţii şi experţii Fundaţiei cu deputaţi, funcţionari publici şi demnitari de stat din actuala guvernare a Republicii Moldova pe segmentul descentralizare.

Urmare unor discuţii şi consultări privind necesitatea consolidării capacităţilor profesionale şi instituţionale ale autorităţilor publice centrale şi locale pentru implementarea cu succes a priorităţii Guvernului privind descentralizarea şi asigurarea autonomiei locale, colegii germani au fost disponibili să ne ghideze practic pentru a studia experienţa avansată, noile tehnologii şi metodele aplicate în domeniul administrării locale, prestării serviciilor publice, delimitării competenţelor între diferite nivele administrative, colaborarea cu asociaţiile reprezentative ale autorităţilor locale, implementarea proiectelor de dezvoltare regională şi alte exemple privind modernizarea administraţiei publice.

Echipa condusă de Sven IRMER, Directorul Biroului din România şi Republica Moldova a Fundaţiei KONRAD ADENAUER a organizat vizita într-o manieră foarte profesionistă, astfel ca pe parcursul aflării în Germania am reuşit să aflăm numeroase detalii privind activitatea în cadrul preturilor, consiliilor alese, primăriilor germane, am discutat cu funcţionari publici şi am cunoscut primari extraordinari, dedicaţi serviciului public în interesul cetăţenilor.

Delegaţia a avut discuţii cu oficiali din cadrul Biroului Secretarului General al Bundestag-ului, precum Domnul Thomas Helm; cu reprezentantul Cancelariei Federale, Domnul Joachim Bertele, Direcţia Relaţii bilaterale cu statele din Europa de Sud-Est, Asia Centrală şi Caucazul de Sud; cu Claudia Miller, referent pentru Moldova în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi alţi funcţionari publici germani, care cunosc particularităţile dezvoltării statului Republica Moldova.

Am cunoscut istorii de succes şi abordări moderne în gestionarea afacerilor publice la nivel local. Un exemplu de succes ar fi şi activitatea în cadrul primăriei oraşului Trebbin, cu o populaţie de circa 10 mii locuitori, aflat la o distanţă de 30 min. de la capitala Berlin, în fruntea căruia de circa 14 ani se află un primar dedicat serviciului său şi care a reuşit să promoveze „brand-ul" localităţii sale astfel, încât economia locală să cunoască o ascensiune considerabilă. Primarul, o persoană modestă în prezentările despre sine, dar foarte inspirat în descrierea localităţii pe care o reprezintă, ne-a intrigat şi mai mult cu o afirmaţie finală, că ..."oraşul său nu este centrul Universului, dar ei lucrează la aceasta!". O astfel de abordare de primar şi viziune strategică este, desigur, demnă de respect şi nu lasă dubii despre rolul primarului în dezvoltarea localităţii sale.

Un interes deosebit a prezentat şi colaborarea autorităţilor locale cu asociaţiile comunale în calitate de prestatori de servicii de instruire şi informare, precum şi activitatea de lobby în interesul comunelor.

Trăsăturile specifice poporului german (punctualitate, corectitudine, calitate şi respect pentru virtuţile naţionale) am reuşit să le desprindem şi datorită multiplelor istorii sau expresii tradiţionale din exemplele relatate foarte iscusit şi integrate în discuţiile noastre de către Domnul Sven IRMER, Directorul Biroului KONRAD ADENAUER pentru România şi Moldova. Filozofica expresie, că trebuie ..."să gîndim mult, pentru ca să lucrăm puţin", ne-a indus şi la activitatea în sectorul public, la procesul de elaborare a politicilor publice şi aprobare a unor viziuni strategice de dezvoltare a sistemului administraţiei publice.

În acest sens, experienţa germană este incontestabil un exemplu de perseverenţă,  de responsabilitate şi profesionalism, reconfirmat şi pe parcursul vizitei de studiu a delegaţiei Republicii Moldova, în discuţiile cu funcţionarii şi demnitari de stat germani.

 

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2019 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 726145 |  ieri: 213 |  azi: 63 |  Online: 8
 
Abonare noutăţi