Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » A demarat programul de instruire a reprezentanţilor administraţiei publice centrale şi locale în domeniul descentralizării

A demarat programul de instruire a reprezentanţilor administraţiei publice centrale şi locale în domeniul descentralizării

   
imprimare
06.11.2012   1691 Accesări  

În perioada 5-9 noiembrie 2012, la Academia de Administrare Publică se desfăşoară primul curs de instruire şi pregătire profesională în domeniul descentralizării pentru reprezentanţii administraţiei publice centrale şi locale.

Cursul de instruire este organizat de Cancelaria de Stat cu sprijinul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată cu scopul aprofundării cunoştinţelor participanţilor în domeniul descentralizării, inclusiv în baza abordării bazate pe drepturile omului şi egalitatea de gen. În cadrul atelierului de instruire, cei 31 de participanţi discută mai multe subiecte cu privire la principiile teoretice şi practice care stau la baza procesului de descentralizare, despre activităţile întreprinse în procesul de descentralizare administrativă, financiară, descentralizarea patrimoniului şi a serviciilor publice. De asemenea, participanţii la curs analizează politicile de descentralizare şi efectele descentralizării asupra sistemului administraţiei publice locale din Republica Moldova şi oportunităţile oferite de reforma de descentralizare pentru femeile şi bărbaţii din grupurile vulnerabile.

Victoria Cujba din cadrul Direcţiei politici de descentralizare a Cancelariei de Stat şi unul dintre formatorii programului de instruire, a menţionat că acest curs este extrem de necesar pentru funcţionarii publici de nivelul I şi II, dar şi reprezentanţii ministerelor de resort pentru că ei sunt principalii actori care urmează să implementeze activităţile prevăzute în Strategia Naţională de Descentralizare aprobată în aprilie curent.

Programul de instruire a fost precedat de un alt curs de formare de formatori în domeniul descentralizării pentru autorităţile publice centrale şi locale, susţinut de mai mulţi specialişti internaţionali, printre care şi reprezentanţi ai Institut for Housing and Urban Development Studies de la Universitatea Erasmus din Olanda.

 Cel de-al doilea curs de instruire va avea loc în perioada 19-23 noiembrie curent, la care vor participa alţi 30 de reprezentanţi ai administraţiei publice centrale, precum şi autorităţi publice locale din toată republica.

Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată este implementat de Guvernul Republicii Moldova cu asistenţa Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Entităţii Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women) şi cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei.

Programul urmăreşte scopul de a asigura grupurilor vulnerabile, inclusiv categoriilor discriminate, social excluse şi marginalizate, beneficii egale de pe urma descentralizării şi dezvoltării locale. În activitatea sa, Programul se conduce după câteva principii de bază: participare, transparenţă, responsabilizare, nedescriminare, egalitate în drepturi, oportunităţi şi beneficii pentru femei şi bărbaţi.

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2019 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 725710 |  ieri: 280 |  azi: 49 |  Online: 0
 
Abonare noutăţi