Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » Prim-ministrul Vlad FILAT a participat la celebrarea Zilei ONU în Moldova în orașul Nisporeni

Prim-ministrul Vlad FILAT a participat la celebrarea Zilei ONU în Moldova în orașul Nisporeni

   
imprimare
24.10.2012   2022 Accesări  

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în Moldova a marcat astăzi cea de-a 67-ea aniversare a Organizației la Nisporeni, alături de parteneri și oamenii din raion, prin inaugurarea unui sistem de iluminare stradală.  Nisporeni este unul dintre cele 70 de localități din Moldova, susținute de ONU și Guvernul Suediei, în procesul de consolidare a autonomiei locale prin intermediul Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată. În efortul  de a promova utilizarea eficientă și durabilă a energiei și  a proteja mediul ambiant, sistemul de iluminare din Nisporeni a fost dotat cu becuri energoeficiente, care permit orașului de a economisi până la 80% din costurile de întreținere și de a reduce totodată  emisiile de dioxid de carbon.

Programul aniversar dedicat Zilei ONU a demarat la Nisporeni cu o expoziție organizată de agențiile ONU în centrul orașului Nisporeni, în cadrul căreia au fost diseminate materiale informative despre ONU și  activitățile pe care le susține în Moldova. Paralel, autoritățile publice locale au organizat expoziții ale meșterilor populari, fermierilor și agricultorilor din majoritatea localităților raionului. Copiii și părinții prezenți la manifestație au asamblat un puzzle enorm, cu o suprafață de 32 de metri pătrați, cu mesajul - "Sunt fericit când ai grijă de mine!" și au desenat pe asfalt.

În deschiderea oficială a manifestației, Prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat a menționat: "Doresc să mulțumesc ONU pentru sprijinul continuu și contribuția semnificativă la dezvoltarea Republicii Moldova. Avem o colaborare de 20 de ani și rezultatul pe care îl vedem astăzi la Nisporeni este unul relevant pentru efortul nostru comun de a asigura oamenilor din Moldova condiții mai bune de viață. Cred că astăzi Ziua ONU este sărbătorită de mii de oameni din toată țara, care au beneficiat de sprijinul acestei Organizații".

Administrația locală din Nisporeni a făcut echipă cu membrii comunității pentru a identifica cele mai urgente necesități de dezvoltare locală și a veni cu proiecte de  rezolvare a lor. După același principiu, alte 7 localități au identificat iluminarea stradală ca fiind o prioritate de dezvoltare locală și au beneficiat din partea ONU și a Guvernului Suediei de susținere tehnică și financiară pentru realizarea ei. 

Prezentă la eveniment, Ingrid Tersman, Ambasadoarea Suediei în Moldova, a menționat că este mândră să participe la acest eveniment, care marchează un nou succes al colaborării agențiilor ONU și a Guvernului Suediei în Moldova. „Vom sprijini în continuare Republica Moldova în efortul ei de a îmbunătăţi guvernarea democratică, de a asigura o dezvoltare umană echitabilă, bazată pe incluziunea socială a grupurilor vulnerabile şi pe asigurarea unor şanse egale pentru bărbaţi şi femei. Atunci când ambii au aceste oportunităţi, ei pot contribui la dezvoltarea economică la nivel local şi de ţară, precum şi la consolidarea  democraţiei", a mai spus Ingrid Tersman.

 „Evenimentul de astăzi este un exemplu de ceea ce putem realiza împreună atunci când ne unim eforturile. Mai mult de 100 000 de copii, femei și bărbați, grupuri vulnerabile, inclusiv persoane cu dizabilităţi și persoane în vârstă, au beneficiat de acces mai bun la servicii publice, cum ar fi sisteme de apă și canalizare, educație, servicii sociale, iluminare stradală", a menționat în alocuțiunea sa, Nicola Harrington-Buhay, Coordonator Rezident ONU în Republica Moldova.  "Folosesc această ocazie pentru a sublinia valorile principale, care stau la baza activității ONU - libertatea, egalitatea, solidaritatea, toleranța și respectul pentru mediu și reafirma angajamentul Națiunilor Unite de a sprijini în continuare eforturile Moldovei de consolidare a democrației, asigurare a drepturilor omului și oportunităților egale pentru toți, și a unui mediu mai sigur si mai curat".

Sărbătoarea dedicată Zilei ONU a continuat la Nisporeni cu premierea câștigătorilor concursului de desen „Localitatea mea luminoasă", lansarea spre cer a zeci de lampioane ca simbol al luminii și dorinței împlinite a localnicilor, precum și punerea în funcțiune a sistemului de iluminare stradală.

Organizația Națiunilor Unite și-a început activitatea în Republica Moldova prin intermediul programelor și agențiilor sale specializate după aderarea țării la ONU în 1992. Peste 20 de agenții, fonduri și programe ONU activează în Moldova, contribuind la realizarea priorităților de dezvoltare ale țării. Noul Cadru de Parteneriat ONU - Republica Moldova "Spre unitate în acțiune" pentru anii 2013-2017 susține prioritățile și obiectivele de dezvoltare ale Moldovei în trei domenii importante: (1) guvernarea democratică, justiția, egalitatea și drepturile omului; (2) dezvoltarea umană și incluziunea socială; și (3) mediu, schimbările climatice și gestionarea riscului de dezastre naturale.   

 

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2019 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 725710 |  ieri: 280 |  azi: 49 |  Online: 0
 
Abonare noutăţi