Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » Copiii din Cioreşti şi cei din Hincăuţi au grădiniţă, iar mamele lor – locuri de muncă

Copiii din Cioreşti şi cei din Hincăuţi au grădiniţă, iar mamele lor – locuri de muncă

   
imprimare
10.09.2012   5541 Accesări  

Treizeci şi trei de fete şi băieţi din familii vulnerabile din satul Ciorești, raionul Nisporeni au obţinut acces la educaţia preşcolară şi alţi 64 de copii din comuna Hincăuţi, raionul Edineţ se bucură de condiţii mai bune în grădiniţă graţie unor proiecte realizate la iniţiativa comunităţilor cu sprijinul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI).

Satul Cioreşti este situat la o distanţă de 73 km de Chişinău şi are o populaţie de 3363 de locuitori. Infrastructura localităţii include o grădiniţă, o şcoală, un centru social şi de recreere, precum şi centru medical. Cu toate acestea, până acum capacitatea grădiniţei se limita doar la 105 locuri, lăsând 33 de copii, în special pe cei din familii vulnerabile, în afara procesului educaţional.  Această situaţie a avut, de asemenea, un impact negativ asupra mamelor care erau nevoite să stea acasă pentru îngrijirea copiilor, fără nici o speranță de a găsi un loc de muncă. Acum, datorită renovării şi extinderii semnificative, grădiniţa poate găzdui toți cei 138 de copiide vârstă preşcolară din sat.

Schimbarea a venit odată cu mobilizarea comunității în vederea împuternicirii grupurilor vulnerabile, proces susţinut în Cioreşti de Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI). Lipsa de acces la educaţia preşcolară a copiilor cu dizabilităţi, a celor care provin din familii numeroase, monoparentale ori sărace a fost identificată ca fiind una din principalele preocupări în ce priveşte respectarea drepturilor omului în localitate. Confirmarea problemei de către autorităţile publice locale şi comunitatea fost primul pas în mobilizarea comunităţii. În continuare, PCDLI a ajutat localitatea să formeze un grup de iniţiativă format din părinţi şi educatori ai grădiniței, pentru ca aceştia să pledeze pentru abordarea problemei şi includerea ei în Strategia locală de dezvoltare socio-economică a satului Cioreşti ca fiind una din priorităţile de dezvoltare a comunității. Susţinuţi de asistenţii sociali şi alţi membri ai comunității, grupul de iniţiativă a dezvoltat o propunere de proiect privind extinderea şi amenajarea clădirii grădiniței. Propunerea de proiect a fost ealborată printr-un proces consultativ şi participativ larg la nivel local, implicând toţi membrii comunității, autoritățile publice locale şi instituțiile publice. Odată cu aprobarea propunerii de proiect, comunitatea a beneficiat de un sprijin financiar din partea PCDLI. Grupul comunitar de iniţiativă a monitorizat îndeaproape lucrările de extindere a grădiniţei,  achiziționarea de mobilier necesar, echipament, consumabile, materiale educaționale și didactice, precum şi amenajarea terenului de joacă.

Odată cu realizarea proiectului, treizeci si trei de copii din familii vulnerabile, inclusiv 8 copii cu dizabilităţi mentale şi fizice, 19 copii care provin din familii numeroase şi alţi 6 - din familii monoparentale, au obţinut acces la educaţia preşcolară, fiind astfel în măsură să-şi exercite dreptul la educație.

Deşi extinderea grădiniței a fost realizată cu aproximativ o lună în urmă, 10 din cele 33 de mame care erau nevoite să stea acasă pentru îngrijirea copiilor lor, au reuşit să-şi găsească câte un loc de muncă în sat sau în oraşul Nisporeni. "Aceasta este o realizare promiţătoare în plan economic pentru femeile din localităţile rurale, care, în lipsa unei infrastructuri adecvate, erau nevoite să stea acasă cu copiii şi să depindă financiar de soţii lor", a spus Emilia Bojoga, președintele organizației femeilor comunității "Cioreşteanca", partenerul PCDLI din Cioreşti.

Un proiect asemănător a fost implementat şi în comuna Hincăuţi, raionul Edineţ. La iniţiativa comunităţii, cu sprijinul PCDLI, grădiniţa din localitate a fost reparată, extinsă şi dotată cu un sistem modern de încălzire. Acest lucru a făcut posibil ca grădiniţa să poată găzdui cu 20 de copii mai mult şi să ofere condiţii mai bune de trai pentru toţ cei 64 de copii care o frecventează. Totodată, datorită implementării proiectului 5 mame din Hincăuţi s-au putut încadra în câmpul muncii. "Avem cadre didactice foarte bune în grădiniţă. Cu toate acestea, pe lângă căldura sufletească a educatorilor, copiii noştri au nevoie pentru a-şi dezvolta potenţialul şi de o încăpere caldă. Suntem foarte recunoscători pentru spaţiul cald şi sigur oferit copiilor noştri şi viitorului lor ", a declarat Elena Tcaciuc din Hincăuţi.

Ambele proiecte au fost realizate cu sprijinul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată,  implementat de Guvernul Republicii Moldova cu asistenţa Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Entităţii Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women), finanţat de Guvernul Suediei. Programul urmăreşte scopul de a asigura grupurilor vulnerabile beneficii egale de pe urma descentralizării şi dezvoltării locale. PCDLI activează în 60 de sate şi 10 oraşe din 10 raioane-pilot din republică, selectate după criteriul vulnerabilităţii în baza indicatorilor de deprivare a ariilor mici.

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2019 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 726141 |  ieri: 213 |  azi: 59 |  Online: 4
 
Abonare noutăţi