Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale » Locuitorii din Feşteliţa vor beneficia de un scuar modern

Locuitorii din Feşteliţa vor beneficia de un scuar modern

   
imprimare
28.08.2012   4561 Accesări  

Începând de astăzi, cei 3120 de locuitori ai satului Feşteliţa, raionul Ştefan Vodă vor beneficia de un scuar modern şi căi de acces mai bune către sediul primăriei graţie unui proiect realizat cu sprijinul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI).

Proiectul de amenajare a fost realizat la iniţiativa şi cu aportul comunităţii şi a autorităţilor publice locale şi a fost lansat în cadrul festivităţilor dedicate sărbătorilor naţionale Ziua Independenţei şi „Limba noastră cea română". „Până acum era suficientă o ploaie scurtă ca tot spaţiul din jurul primăriei să se transforme într-o baltă. Pentru oamenii în vârstă, mamele cu copii care vin foarte des la primărie după ajutor social sau după vreun document era un chin să urce scările improvizate şi să nu cadă pe terenul lunecos din faţă. Acum datorită acestui proiect avem un teren pavat în jurul clădirii, avem bănci, multă verdeaţă şi chiar o rampă de acces pentru cele 8 persoane cu dizabilităţi din sat. S-a schimbat aspectul localităţii, dar şi oamenii au devenit mai deschişi şi mai dornici de a-şi îmbunătăţi condiţiile de trai", spune Feodora Ciobanu din Feşteliţa.

Primarul Nicolae Tudoreanu afirmă că astfel de proiecte sunt o scăpare pentru satele moldoveneşti care au bugete austere şi o mare necesitate de servicii publice de calitate. Scuarul a fost inaugurat odată cu bustul poetului Mihai Eminescu, edificat cu aportul comunităţii şi a unei asociaţii din România. "Fără asistenţa fiananciară a Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată n-am fi putut amenaja scuarul şi nici n-am fi putut instala acest monument în faţa clădirii primăriei. Lansarea bustului lui Mihai Eminescu conferă o valoare adaugată, una spirituală, proiectului implementat cu sprijinul Programului", a mai spus Nicolae Tudoreanu.

Reprezentanţii PCDLI, prezenţi la eveniment, au spus că satul Feşteliţa este una din cele 70 de localităţi-pilot din republică susţinute de Program pentru a dezvolta strategii de dezvoltare socio-economică locală printr-o abordare bazată pe drepturile omului şi egalitatea de gen. Această abordare inovatoare presupune participarea tuturor membrilor comunităţii în procesul de identificare a priorităţilor locale şi asigurarea unor beneficii egale de pe urma dezvoltării locale pentru toţi membrii comunităţii, inclusiv grupurile vulnerabile. Aşa cum s-a întâmplat şi în cazul satului Feşteliţa, paralel, PCDLI oferă acestor localităţi şi sprijinul financiar pentru implementarea iniţiativelor de dezvoltare locală identificate de membrii acestor comunităţi. Astfel, pentru implementarea acestui proiect localitatea Feşteliţa a beneficiat din partea PCDLI de un grant în valoare de 15 mii dolari, la care s-a mai adăugat şi contribuţia comunităţii de cel puţin 15 la sută din aceasta sumă.

Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată este implementat de Guvernul Republicii Moldova cu asistenţa Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Entităţii Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women) şi cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei.

Programul urmăreşte scopul de a asigura grupurilor vulnerabile, inclusiv categoriilor discriminate, social excluse şi marginalizate, beneficii egale de pe urma descentralizării şi dezvoltării locale. În activitatea sa, Programul se conduce după câteva principii de bază: participare, transparenţă, responsabilizare, nedescriminare, egalitate în drepturi, oportunităţi şi beneficii pentru femei şi bărbaţi. PCDLI activează în 60 de sate şi 10 oraşe din 10 raioane-pilot din republică, selectate după criteriul vulnerabilităţii în baza indicatorilor de deprivare a ariilor mici.

               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2019 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 726147 |  ieri: 213 |  azi: 65 |  Online: 10
 
Abonare noutăţi