Prima   »  EVENIMENTE   »  Naţionale

Naţionale

ianuarie   februarie   martie   aprilie   mai   iunie   iulie   august   septembrie   octombrie   noiembrie   decembrie
Prezentarea proiectului "Registrul de Stat al Actelor Locale"
În perioada 17-24 mai 2016 Cancelaria de Stat a participat la evenimentele organizate la nivel regional (Forumul regional de business, organizat de compania Update Moldova). Participarea a fost o oportunitate de a prezenta inițiativa legislativă a Cancelariei de Stat în domeniul promovării și implementării principiului transparenței în procesul decizional la nivelul APL.
27.05.2016   11103 Accesări   
Aleșii locali și primarii pot învăța de la distanță cum să administreze treburile publice locale
Platforma pentru instruirea la distanță a aleșilor locali a fost lansată pe 25 mai 2016 la un eveniment desfășurat la Academia de Administrare Publică. Acest instrument inovativ de e-learning a fost elaborat de Academie cu sprijinul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată şi este disponibil la http://ddp.aap.gov.md.
25.05.2016   9363 Accesări   
   
Republica Moldova a fost reprezentată la reuniunea Comitetului European pentru Democraţie şi Guvernare
Secretarul general adjunct al Guvernului, Valentin Guznac a participat la cea de-a V-a şedinţă plenară a Comitetului European pentru Democraţie şi Guvernare (CDDG), care a avut loc în perioada 19-20 mai curent, la Strasbourg.În cadrul reuniunii, Secretarul general adjunct al Guvernului a împărtăşit experienţa Republicii Moldova în promovarea guvernării democratice.
24.05.2016   10315 Accesări   
Proiectul Strategiei de reformă a Administrației publice pentru anii 2016-2020
Proiectul Strategiei de reformă a Administrației publice pentru anii 2016-2020
12.05.2016   3526 Accesări   
   
Vizită de studiu în Estonia (7-9 mai 2014) – Utilizarea tehnologiilor informaționale pentru o bună guvernare la nivel regional și local
În perioada 7-9 mai curent, reprezentanții Autorităților Publice Locale și Centrale din Republica Moldova au participat la un atelier dedicat utilizării tehnologiilor informaționale pentru o bună guvernare la nivel regional și local.
20.05.2014   2210 Accesări   
Sergiu Palihovici: În perioada următoare, vom spori eforturile de implementare a reformei de descentralizare
Interviu cu Secretarul general adjunct al Guvernului responsabil politici de descentralizare și relațiile cu APL
20.05.2014   2211 Accesări   
   
Comisia paritară pentru descentralizare s-a întrunit pentru prima dată în acest an
Prim-ministrul Iurie Leancă a prezidat astăzi ședința Comisiei paritare pentru descentralizare în cadrul căreia a fost examinat stadiul actual al aplicării strategiilor sectoriale de descentralizare și perspectivele de dezvoltare în perioada următoare.
19.05.2014   2004 Accesări   
Secretarul general adjunct al Guvernului, Serghei PALIHOVICI a convocat şedinţa de lucru referitor la implementarea noului sistem de finanţe publice locale
Noul sistem de finanțe publice locale permite primăriilor să-și sporească veniturile proprii și le oferă libertatea de a gestiona fondurile disponibile în interesul localităţilor. La această concluzie au ajuns participanții ședinței consultative organizate de Cancelaria de Stat, la 30 aprilie 2014, pentru evaluarea implementării noului sistem de finanțe publice locale.
05.05.2014   1922 Accesări   
   
Experţi în administrare publică din ţările Parteneriatului estic au discutat, la Chişinău, reforma administraţiei publice locale şi regionale
Reforma administraţiei publice la nivel local şi regional a fost tema unui seminar internaţional, desfăşurat la Chişinău, în perioada 27-31 mai 2013. Organizat de Ministerul afacerilor externe al Republicii Cehe în parteneriat cu Cancelaria de Stat, în cadrul Panelului pentru reforma administraţiei publice a Parteneriatului Estic, seminarul a întrunit peste 30 de experţi în administraţie publică din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina, care reprezintă diferite nivele ale administraţiei publice, precum şi organizaţiile neguvernamentale şi societatea academică. Printre lectori se s-au numărat şi experţi din statele membre ale Uniunii Europene şi din instituţii europene, inclusiv Comitetul regiunilor şi Forul societăţii civile.
31.05.2013   3676 Accesări   
Primul Forum regional de investiţii şi inovaţii din Moldova a întrunit 150 de primari, investitori şi parteneri de dezvoltare
„Administraţia publică locală are nevoie de investiţii şi abordări inovative. Trebuie să estimăm corect posibilităţile noastre şi evoluţiile noastre în timp, şi să planificăm dezvoltarea adecvată a capacităţilor la nivel local.” Cu acest mesaj a venit Victoria Cujbă, şefa Direcţiei Politici de Descentralizare din cadrul Cancelariei de Stat, la sesiunea de deschidere a primului Forum de investiţii şi inovaţii, care s-a desfăşurat, în perioada 23-24 mai 2013, în satul Costeşti, raionul Ialoveni.
28.05.2013   4562 Accesări   
   
Delegaţia Moldovei a participat activ la lucrările conferinţei internaţionale din Stockholm dedicată dezvoltării economice şi egalităţii de gen
La invitaţia Excelenţei Sale, Doamnei Ambasadoare a Suediei în Republica Moldova, Ingrid TERSMAN, reprezentanţii autorităţilor publice centrale, locale şi societăţii civile din Moldova au avut posibilitate de a participa la Conferinţa Internaţională organizată de Institutul Suedez în cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe al Suediei cu genericul „Egalitate de Gen pentru Creştere Economică” în perioada 12-15 mai 2013, Stockholm, cheltuielile fiind suportate integral de partea suedeză.
27.05.2013   5078 Accesări   
Grupul de lucru pentru descentralizare financiară a agreat propunerile cu privire la reforma sistemului finanţelor publice
Un nou model de stabilire a transferurilor de la bugetul de stat către unităţile administrativ-teritoriale a fost discutat şi acceptat de Ministerul Finanţelor în cadrul şedinţei grupului de lucru pentru descentralizare financiară din 29 mai curent.În baza noului model, membrii grupului de lucru au decis să pregătească un pachet de amendamente la actuala lege privind finanţele publice locale pentru a fi prezentate Guvernului şi, respectiv, Parlamentului, astfel încât procesul pentru elaborarea proiectului bugetului pentru anul 2014 să fie bazat pe un cadru legislativ adoptat.
31.05.2012   3068 Accesări   
   
Cancelaria de Stat organizează Prima Conferinţă Naţională în Domeniul Cooperării Intercomunitare
În perioada 5-6 iunie 2012, Cancelaria de Stat în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, cu susţinerea organizaţiilor internaţionale va desfăşura Prima Conferinţă Naţională în Domeniul Cooperării Intercomunitare. Conferinţa se înscrie în şirul de activităţi realizate de Guvernul Republicii Moldova în contextul reformei de descentralizare şi consolidare a autonomiei locale.
24.05.2012   3472 Accesări   
Dezvoltarea locală cu implicarea comunităţii înseamnă o mai bună calitate a vieţii
Pentru prima dată în viaţa lui, Mihai Druţă, de 76 de ani, nu mai este nevoit să care apă de la 1,5 km depărtare de casă. Acum casa lui este conectată la sistemul de aprovizionare cu apă şi cel de canalizare, iar gunoiul din cartierul lui este colectat în mod regulat."Este o schimbare care face viaţa mai uşoară", spune Mihai Druţă. "Preţul este rezonabil şi serviciul este bun." Acum patru ani, serviciile publice erau un lux pentru majoritatea locuitorilor din Teleneşti, un oraş cu 9.000 de locuitori, a căror sisteme de aprovizionare cu apă şi de canalizare n-au mai fost reparate de 20 de ani.Ca răspuns, autorităţile locale şi-au unit eforturile cu membrii comunităţii pentru a identifica cele mai urgente necesităţi de dezvoltare a localităţii şi a găsi soluţii pentru rezolvarea lor.
22.05.2012   4457 Accesări   
   
Forumul Naţional de Dezvoltare Rurală susţinut de Programul Comun pentru Dezvoltare Locală Integrată
Reprezentanţii Programului Comun pentru Dezvoltare Locală Integrată au participat marţi, 15 mai, la Forumul Naţional de Dezvoltare Rurală organizat în satul Brăviceni, raionul Orhei în contextul desfăşurării Zilelor Europei în Republica Moldova.
15.05.2012   3978 Accesări   
Acţiunea „Hai, Moldova” s-a desfăşurat şi în localităţile ţintă ale Programului Comun pentru Dezvoltare Locală Integrată
Majoritatea celor 70 de localităţi pilot ai Programului Comun pentru Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI) s-au alăturat iniţiativei „Hai, Moldova”, care s-a desfăşurat pe 12 mai curent în toată republica. Astfel, autorităţile publice locale, reprezentanţii societăţii civile, localnicii din aceste comunităţi şi-au unit eforturile pentru a reuşi curăţarea spaţiilor publice într-o singură zi. Echipaţi cu uneltele necesare pentru acţiunile de salubrizare, oamenii din aceste comunităţi au făcut curat în parcuri, pe marginea râurilor, drumurilor de importanţă naţională şi în jurul instituţiilor cu menire socială, adunând tone de gunoi.
14.05.2012   2746 Accesări   
   
În cadrul Cancelariei de Stat a avut loc şedinţa Consiliului de Coordonare al Programului Comun pentru Dezvoltare Locală Integrată
Principalele rezultate obţinute în primul trimestru al anului curent pe segmentul descentralizare, dar şi activităţile planificate a fi realizate în acest domeniu până în luna iulie curent, au fost discutate astăzi la şedinţa Consiliului de Coordonare al Programului Comun pentru Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI).
11.05.2012   3514 Accesări   
A avut loc şedinţa Consiliului de Coordonare al Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată
Prezentarea raportului de activitate pentru faza iniţială a Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI), ajustările la documentul de program, constatările studiului privind implicaţiile politicilor de descentralizare asupra grupurilor vulnerabile, precum şi prezentarea criteriilor de selectare şi a listei comunităţilor ţintă a Programului au figurat printre subiectele discutate în cadrul şedinţei Consiliului de Coordonare.
10.05.2011   9350 Accesări   
   
               
Tel. +373 22 25 05 83
Fax  +373 22 25 05 81
Creat de
  Adresa:
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Casa Guvernului, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova
© 2021 Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate
  Total vizitatori: 1087088 |  ieri: 940 |  azi: 73 |  Online: 7
 
Abonare noutăţi